6.9 C
London
Wednesday, January 26, 2022
6.9 C
London
Wednesday, January 26, 2022

Cum vad micii antreprenori britanici un business in Romania

Firmele mici si mijlocii din sectorul productiei din Anglia s-au reorientat in privinta finantarii dupa ce au constatat ca marile banci se uita mai degraba la marile business-uri.

Asa au gasit antreprenorii britanici solutia: sistemele interne de finantare puse la dispozitie de furnizori. Reporterul StartupCafe a discutat recent, la Advanced Manufacturing Show de la Birmingham, cu antreprenori britanici despre fiscalitate si forta de munca, dar si despre comparatia intre Romania si Ungaria, ca posibila destinatie pentru investitii.

La targul manufacturii de la Birmingham l-am intalnit si pe Prith Harasgama, un englez cu radacini indiene, rezident in Elvetia, care lucreaza in Romania. El este directorul companiei Electroprecizia de la Sacele, o fabrica infiintata in interbelic, dezvoltata in comunism si privatizata in economia de piata romaneasca de dupa Revolutie.

- Advertisement -

Tipul e genul de expat vest-european care crede ca poate sa-i faca pe angajatii est-europeni sa produca profit ca in Anglia.

Principalul motor de investitii si crestere economica al Romaniei este costul redus cu forta de munca, crede Harasgama.

[pull_quote_center]In Romania, salariile sunt mici, asta e clar. Impozitul pe salarii este 16%, iar pe afaceri tot de 16% (cota unica – n.r.). Costurile sociale sunt 30-35 pana la 40%, depinde de salarii, ceea ce este rezonabil. In UK taxele pot varia intre 20% si 40%, ceea ce este mai mult decat dublu la venituri mari. Taxele pe venit pleaca de la 22-25% si se duc la 50%, daca esti o persoana extrem de bogata, daca ai salariul foarte mare. La cota de impozitare, Romania are 16%, iar in UK este progresiva, in medie de 21%[/pull_quote_center] face managerul englez analiza taxelor Londra-Bucuresti.

Mai exact, in Romania, la conditii normale de munca, se platesc contributii la asigurarile sociale (10,5% pentru contribuţia individuală şi 15,8% pentru contribuţia datorată de angajator), contributii la sanatate (5,5% pentru contribuţia individuală si 5,2% pentru contribuţia datorată de angajator), la somaj (0,5% de la angajat si 0,5% de la angajator), plus contributia la asigurarile de accident de munca (minimum 0,15%, datorat de angajator) plus contributia la Fondul de garantare a creantelor salariale (0,25%, datorat de angajator).

Potrivit statisticii Eurostat, Romania este a doua cea mai ieftina tara din UE la forta de munca. Costul orar al fortei de munca in Romania este de 4,6 euro, in medie, in timp ce in Marea Britanie ajunge la 22,3 euro, conform datelor pe anul 2014.

Diferentele continua si la modul in care s-au asezat economiile. In Romania, crede Harasgama, industria are o cota mai mare din economia tarii, in timp ce in Marea Britanie domina serviciile si in special sectorul bancar.

In privinta productiei, Romania se bazeaza mai degraba pe produsele cu valoare adaugata scazuta: prelucrare putina, montaje din piese importate etc.

Anglia, in schimb, s-a orientat catre produsele cu valoare adaugata mare si de lux. [pull_quote_center]Sectorul industrial este foarte activ in high tech. De exemplu, companii ca British Aerospace fac aripi de avioane pentru mai toate fabricile din lume. 30-40% din avioanele din lume au motoare Rolls Royce. Daca te uiti la sectorul auto, nu este atat de mare ca in Germania, dar mare parte din piata de lux – Rolls Royce, Aston Martin, Jaguar – acestea nu vand mult, dar au valoare adaugata extrem de mare[/pull_quote_center]

Procentual si Romania, si Marea Britanie sunt pe crestere economica destul de vioaie. In trimestrul I al anului 2015, Romania a avut crestere de 4,2% fata de trimestrul similar din 2014 si 1,6% fata de trimestrul IV din 2014. Marea Britanie a fost pe crestere cu 0,3%, respectiv 2,4%. Diferenta mare vine in bani: Romania are un produs intern brut de 215 miliarde de dolari pe an, UK are de vreo 15 de ori mai mult.

Totusi, in regiune, Ungaria ramane inca mai atractiva ca Romania, pentru investitorii straini, chiar si cu “razboiul” dezlantuit de premierul ungur conservator Viktor Orban impotriva capitalului strain. Motivul este infrastructura. Sunt autostrazi, educatie mai buna, lucratori mai bine calificati in Ungaria. Romania este pur si simplu mai putin dezvoltata ca Ungaria“, crede expatul.

[quote_right]Companiile din Romania au insa un decalaj la competitivitate urias fata de vestul Europei[/quote_right] Daca intr-o multinationala din Vest e normala o cifra de afaceri per angajat de 200.000 de euro pe an in medie, in Romania daca o intreprindere ajunge la 50.000 de euro pe an, e OK.

Reporterul HotNews/StartupCafe a fost prezent la salonul Advanced Manufacturing Show, de la Birmingham, la invitatia Ambasadei Marii Britanii in Romania si a departamentului britanic pentru comert si investitii – UK Trade & Investment (UKTI), prin programul GREAT.

Romania nu a avut expozanti, insa la Birmingham au fost prezenti, pentru contacte de afaceri si discutii cu potentiali parteneri sau clienti, si companii din RomaniaSC Componente Auto Grup, GIC siElectroprecizia Sacele – toate trei companiile avand activitate in zona subansablurilor si pieselor cu aplicatii in industria auto.

Alaturi de firmele romanesti, la salonul englezesc s-au deplasat si reprezentanti ai unor companii din alte state central si est-europene: Bulgaria, Ungaria, Croatia, Cehia, Slovacia.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: