12.9 C
London
Friday, October 22, 2021
12.9 C
London
Friday, October 22, 2021

Cum se adaptează britanicii la „noua viață”, în plină pandemie de coronavirus.

Andrada D., o româncă plecată la studii în Marea Britanie în urmă cu 5 ani, vorbește despre cum se adaptează britanicii la „noua viață”, în plină pandemie de coronavirus.

Regatul Unit și-a schimbat rapid abordarea pe durata acestei săptămâni. Dacă britanicii nu s-au aliniat inițial măsurilor drastice din restul Europei, situația a luat o întorsătură bruscă atunci când numărul de persoane infectate și cel al morților au crescut alarmant.

În prezent, 244 de persoane din UK și-au pierdut viața, numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus depășind 5.018

- Advertisement -

Cafenelele, pub-urile și restaurantele din Marea Britanie s-au închis vineri seara, la fel cum s-a întâmplat și cu toate școlile.

Mai nou, problemele cu îmbulzeala din magazine sunt acum la ordinea zilei și în Regat.

„Am fost să luăm mâncare, dar n-am găsit aproape nimic”

Pentru Andrada, o româncă de 23 de ani care locuiește într-un oraș din nordul Angliei, o banală ieșire la supermarket nu reprezenta o problemă în urmă cu câteva săptămâni.

Extinderea rapidă a virusului a afectat însă și ordinea socială din comitatul West Yorkshire.

Acum, o simplă aprovizionare a devenit o aventură în toată regula. Păstrând proporțiile, confesiunea ei aduce mai degrabă cu un jurnal de campanie scris în timpul vreunei conflagrații mondiale. Viața unui tânăr obișnuit se identifică acum cu noțiuni necunoscute, precum lipsa alimentelor, izolare sau raționalizare.

Joi seara, am fost să luăm mâncare. Mult spus să luăm mâncare, având în vedere că n-am găsit aproape nimic. Rafturile de fructe, legume, carne proaspătă sau carne congelată erau complet goale. Raioanele de conserve, paste, lactate, pâine, hârtie igienică sau produse de curățare erau golite în proporție de 80%.

Dacă la începutul săptămânii singurele produse care lipseau erau hârtia igienică și pâinea, acum cu greu găsești alimente pentru a hrăni o familie. Isteria a început miercuri, iar până la finalul săptămâni rafturile au fost golite”, povestește Andrada.

„Ai voie maximum trei produse de același fel”

Cum decurge acum procesul cumpărăturilor? Românca face o descriere amplă: „Joi, retailerii au luat decizia de a limita cumpărăturile la maximum trei produse de același fel. Acum, ai voie să cumperi maximum trei produse. De exemplu, maximum trei doze de Coca-Cola, maximum trei pungi de paste.

Tot joi seara, majoritatea supermarketurilor au anunțat că primele 2-3 ore de la deschidere vor fi dedicate exclusiv bătranilor, grupurilor de risc și celor care lucrează în sănatate/poliție, etc.

Dacă vrei să mergi la cumpărături la orele respective, când rafturile sunt cât de cat mai pline, trebuie fie să faci parte dintr-un grup de risc, fie să arăți legitimația de muncă.

Restul oamenilor pot merge la cumpărături în restul zilei, însă nu e garantat că vor găsi tot ce au nevoie.

Toate supermarketurile și-au micșorat programul, unele dintre ele ajungând de la 24 de ore la un program 06:00 – 22:00. Dacă magazinul deschide la 06:00, iar până la 09:00 este dedicat persoanelor vulnerabile, noi, cei care lucrăm de la 09:00 la 17:00, nu o să mai găsim nimic în magazine”, afirmă ea, în timp ce remarcă un lucru interesant: „Englezii știu însă că îi așteaptă vremuri grele și sunt atenți la bani.

Majoritatea produselor rămase pe raft sunt cele mai scumpe, pe care nu le poate achiziționa oricine”.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: