8.4 C
London
Monday, November 15, 2021
8.4 C
London
Monday, November 15, 2021

Cum ar putea arata sistemul de vize pentru europeni dupa Brexit

Anuntul premierului britanic cu privire la Brexit ne-a facut sa ne intrebam cum ar putea fi controlata migratia dupa iesirea efectiva a Marii Britanii din UE.

Toata lumea incearca sa intoarca pe toate partile declaratiile premierului, facand abstractie de faptul ca zilele acestea Curtea Suprema trebuie sa se pronunte intr-o problema delicata care pur si simplu ar putea face ca discursul lui May de ieri sa nu mai aiba nici o greutate.

Plecand de la premiza ca justitia britanica ii va permite lui May sa declanseze Brexitul fara acordul Parlamentului, vom incerca sa anticipam cum va functiona sistemul permiselor de munca pentru imigrantii din UE.

- Advertisement -

Vom pleca desigur de la sistemul aplicat cetatenilor din afara UE. Aproape sigur acesta va fi impus si imigrantilor din UE in prima faza. Se pune intrebarea daca nu cumva va fi unul mai favorabil, iar raspunsul nu poate fi dat acum pentru ca va conta modul cum vor decurge negocierile cu UE.

In prezent vizele pentru imigrantii calificati din afara UE se acorda pe baza de puncte. Mai mult ca sigur se va intampla la fel si cu cetatenii europeni.

La un moment dat, se vorbea de aplicarea unui sistem de vize precum cel australian. E foarte probabil sa fie preluat acesta.

De asemenea, vor exista cote de imigratie care vor fi impartite intre angajatori. Anumiti ministri britanici au vorbit de cote sectoriale si probabil ca vor fi implementate.

Mentionam ca cele spuse pana acum sunt speculatii aparute in presa britanica. May a spus foarte clar ca va dori sa aiba controlul imigratiei insa modul cum o va face va aparea in reglementarile viitoare, fara a da mai multe detalii.

Retinem ca cea mai plauzibila varianta este aplicarea modelului australian in ceea ce priveste vizele de munca si aplicarea unor cote sectoriale, adica pe fiecare domeniu economic in parte. Nu trebuie sa uitam de recursul de la Curtea Suprema.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: