7.8 C
London
Monday, November 8, 2021
7.8 C
London
Monday, November 8, 2021

Conditiile pentru obtinerea cardului de Rezidenta permanenta si cetatenie

Dupa cum ati aflat deja unii dintre voi din modul de aplicare pentru obtinerea cetateniei britanice s-a schimbat putin (din nou).

Informatiile care urmeaza sunt ORIENTATIVE si nu sunt complete si nici nu cuprind toate situatiile posibile. Pentru a fi sigur ca nu gresiti apelati la un specialist in imigrare sau studiati bine ghidurile de completare, sunati la Home Office cand aveti dubii etc.

Daca pana atunci puteai aplica direct pentru cetatenie daca aveai minimum 6 ani de sedere (rezidenta) legala in UK din 12 noiembrie s-a pus conditia sa aplici mai intai pentru cardul de rezidenta permanenta si apoi pentru cetatenie.

- Advertisement -

Nu este acelasi lucru cu sistemul in functiune in anii anteriori cand tot asa se cerea sa obtii ILR (indefinite leave to remain) la minimum 5 ani de rezidenta dupa care asteptai un an de la obtinerea lui si apoi puteai aplica pentru cetatenie.

Diferenta dintre sistemul de acum circa 3 ani si cel de acum consta in urmatoarele:

ILR nu este acelasi lucru cu Permanent Residence: ILR iti da dreptul de sedere pe termen nespecificat dar ti se poate anula in anumite conditii pe cand rezidenta permanenta este asa cum ii spune numele permanenta;

In realitate conditiile de obtinere, documentele necesare sunt cam aceleasi la ambele

Dupa ce obtineai ILR erai obligat sa astepti un an ca sa poti aplica pentru cetatenie, acum odata ce obtii rezidenta permanenta daca ai deja 6 ani de sedere legala poti aplica imdeiat pentru cetatenie

Inainte era suficient sa treci de testul Life in UK ca sa poti aplica pentru ILR si apoi la un an pentru cetatenie; ulterior s-a schimbat scotandu-se obligatia aplicatiei la ILR (desi puteai aplica daca voiai dar nu era obligatoriu) dar s-a introdus obligatia de a avea nivelul 3 de limba engleza, nivel atestat de scoli acreditate de Home Office.

Acum iti trebuiie toate 3: engleza, Life in UK si rezidenta permanenta plus 6 ani legali in UK ca sa poti aplica pentru cetatenie

In concluzie, iata pasii pe care trebuie sa-i urmati:

Daca ai 6 ani de cand esti legal in UK (adica de cand ai acte care atesta sederea legala ca angajat, self-employed, proprietar de firma, student etc) atunci (atentie primii 3 pasi nu sunt necesari pentru rezidenta ci pentru cetatenie):

  • contactezi o scoala care asigura cursuri de English for Citizenship si vezi in ce conditii poti obtine calificarea. Unii care stiu bine engleza ar putea da doar un test care sa certifice nivelul 3 minim si obtin imediat certificatul de absolvire.
  • Faci rost de manual si inveti pentru testul Life in UK
  • Te programezi pentru examen la unul din centrele acreditate.

Dupa ce obtii rezultatul poti suna la HMRC ca sa ceri Tax Return-urile pe ultimii 5 ani daca ai fost self-employed sau cauti P60 pentru ultimii 5 ani daca ai fost angajat sau ambele, dupa caz.
Printezi aplicatia pentru rezidenta permanenta si atasezi certificatele de la scoala si de la test, Tax returnurile, P60, bank statements pentru ultimii 5 ani, cateva facturi/payslipuri pentru fiecare an, cateva billuri de la utilitati pentru fiecare an, contract de chirie recent)

Daca ai minimum 6 ani de sedere legala atunci urmezi toti pasii de mai sus doar ca dupa ce obtii cardul de rezidenta poti aplica imediat pentru cetatenie, aplicatie la care ai nevoie de foarte putine documente.

Testul Life in UK si cel de engleza il poti da dupa ce obtii rezidenta daca aplici la 5 ani de sedere.

Formularul de aplicatie pentru rezidenta permanenta este acesta: Application for a document certifying permanent residence or permanent residence card under the EEA Regulations

Taxa este de £65.

Poti aplica cu toata familia pe un singur formular.

La cetatenie fiecare membru al familiei, inclusiv copiii minori va avea de completat formular de aplicatie separat deci faceti provizie de cerneala pentru imprimanta. In plus , pentru cetatenie vor putea aplica doar cei care au 6 ani de sedere, ceilalti membri vor astepta pana fac 6 ani chiar daca primesc cardul de rezidenta toti odata.

Exista voci ale unor specialisti in prevederile UE privind emigratia care spun ca schimbarea cu obligativitatea aplicarii la rezidenta permanenta ar fi ilegala dar nu ar fi primul lucru mai putin Euro-kosher pe care l-ar face guvernul britanic in istoria lui.

credit articol informatiiinuk

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: