3 C
London
Monday, December 6, 2021
3 C
London
Monday, December 6, 2021

Concediul în caz de boală

[quote_box_center]Angajații au nevoie doar de o scrisoare de la medic după 7 zile de boală şi sunt îndreptăţiţi să-şi folosească dreptul legal la concediu pe perioada bolii[/quote_box_center]

Anuntarea angajatorului ca sunteti bolnav

Angajatorul dumneavoastra ar putea avea unele reguli proprii in ceea ce priveste momentul si modul in care sa-i spuneti ca sunteti bolnav, reguli care ar trebui sa va fie aduse la cunostinta. Daca nu le cunoasteti, atunci ar trebui sa-l intrebati pe el care sunt acestea. Angajatorul ar putea sa aleaga sa nu va plateasca salariul pana cand nu-i veti spune respectand regulile impuse.

- Advertisement -

Daca acesta nu are reguli precise vizavi de acest lucru, atunci ar trebui sa-l anuntati in maximum sapte zile de la prima zi de boala intervenita. Daca veti depasi acest termen, atunci el nu va trebui sa va plateasca pentru zilele anterioare de pana la momentul in care l-ati anuntat.

Oricum ar sta lucrurile, angajatorul nu poate insista sa:

    • il anuntati in persoana;– il anuntati mai devreme decat ziua in care a intervenit afectiunea.
    • il anuntati printr-un formular sau formula speciala.
    • il anuntati printr-o declaratie a medicului, care se cheama, in mod normal, scutire medicala.
    • il anuntati de mai mult de o data pe saptamana in timpul perioadei de boala.

Dovada ca sunteti bolnav

Angajatorul va va cere dovezi ca sunteti bolnav. Aceasta dovada va lua forma unei declaratii a doctorului, care se cheama, in mod normal, adeverinta medicala.

Angajatorul nu va poate cere sa-i puneti la dispozitie o adeverinta medicala in primele sapte zile ale bolii. Va poate cere in schimb sa completati dumneavoastra un certificat, formularul SP2, pe care-l puteti procura de la orice cabinet sau de pe site-ul HMRC.

Daca sunteti bolnavi pentru mai mult de sapte zile, atunci va trebui sa-i cereti doctorului o scutire medicala destinata angajatorului dumneavoastra.

Acceptarea dovezilor medicale

Este la alegerea angajatorului sa decida daca sunteti sau nu incapabil sa lucrati. O scutire medicala din partea doctorului este o evidenta clara si puternica a faptului ca sunteti bolnav si este in mod normal acceptata imediat, daca nu exista cumva evidente care sa poata demonstra contrariul.

De asemenea, puteti aduce si dovezi care sa nu vina neaparat din partea unui medic practician, de exemplu din partea unui dentist. Angajatorul va decide daca aceasta dovada este sau nu este acceptabila. In cazul in care are unele dubii, atunci probabil ca va cere o scutire medicala din partea medicului dumneavoastra.

Informaţii suplimentare puteţi consulta accesând site-ul web al Guvernului: www.gov.uk/taking-sick-leave

Citeste si: Concediul de Maternitate

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: