13.2 C
London
Sunday, October 24, 2021
13.2 C
London
Sunday, October 24, 2021

Concedieri masive pentru cei de la Airbus “10.000 de locuri de muncă”

Grupul aerospaţial european Airbus analizează planuri de restructurare care implică posibilitatea unor concedieri masive, pregătindu-se pentru o criză prelungită a noului coronavirus, după ce a trimis în şomaj tehnic mii de angajaţi, au declarat surse din industrie care au precizat că decizia nu este iminentă, transmite Reuters.

Airbus nu exclude posibilitatea concedierilor, dar a semnalat că nu vor fi luate decizii înaintea verii.

- Advertisement -

Criza din sectorul aerian global s-a intensificat în ultimele săptămâni, operatorii aerieni şi furnizorii solicitând sprijin financiar din partea statelor.

Directorul general al Airbus Guillaume Faury urmează să discute cu managerii, după ce luna trecută i-a avertizat pe angajaţi că  însăşi supravieţuirea companiei este pusă în pericol din cauza prăbuşirii cererii.

Potrivit legislaţiei franceze, Airbus nu poate face publice planurile de restructurare înainte de a se consulta cu sindicatele, printr-o procedură oficială care nu va avea loc înainte de sfârşitul lunii mai.

Ar urma să aibă loc o întâlnire cu liderii de sindicat pentru a discuta despre programul pentru şomaj tehnic, au declarat surse sindicale.

O persoană din companie a spus că planul de restructurare va implica concedieri forţate şi reducerea semnificativă a locurilor de muncă.

Alte surse au spus că este prematur să se vorbească despre cifre concrete.

Compania a mai iniţiat o evaluare a posturilor de conducere, al căror număr crescuse puternic înainte de criză, parţial din cauza unei fuziuni interne între Airbus şi fosta companie-mamă EADS, realizată în 2014.

Reuters a relatat luna trecută că Airbus ar putea efectua o restructurare similară cu cea din 2007, când 10.000 de locuri de muncă au fost împărţite în posturi permanente şi temporare.

Deocamdată, Airbus se bazează pe programele de şomaj tehnic susţinute de guvernele din Franţa, Germania şi Marea Britanie, pentru a reduce costurile cu forţa de muncă, după ce anterior a cerut angajaţilor să îşi ia 10 zile de concediu.

Compania se confruntă şi cu îmbătrânirea forţei de muncă, Potrivit estimărilor, 37% dintre cei 135.000 de angajaţi urmează să se pensioneze în următorul deceniu, iar aceştia vor fi înlocuiţi numai parţial, în contexul digitalizării.

Publicaţia britanică Daily Telegraph a relatat anterior că Airbus ar putea renunţa la 10.000 de locuri de muncă în doar câteva zile, pe baza unei comparaţii cu Boeing, care va renunţa la 10% din forţa sa de muncă, respectiv la 16.000 de angajaţi.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: