12.5 C
London
Tuesday, November 9, 2021
12.5 C
London
Tuesday, November 9, 2021

Concediere („Dismissal”)

[quote_box_center]Concedierea este o formă de încetare a contractului de muncă dispusă de angajatorul care necesită reducerea propriei forţe de muncă[/quote_box_center]

Are loc atunci când angajatorul încetează raportul de muncă, nefiind obligat să ofere preaviz

- Advertisement -

Angajatorul trebuie să demonstreze însă că deţine un motiv real pentru concediere şi că a acţionat rezonabil în circumstanţele date şi să acorde cel puțin preavizul menționat în contract sau perioada minimă de preaviz, oricare dintre acestea este mai îndelungată.

Există anumite situaţii când motivele concedierii sunt corecte, spre exemplu atunci când angajatul nu este capabil să-şi îndeplinească sarcinile de serviciu în mod corespunzător deoarece nu au reușit să țină pasul cu schimbările importante la locul de muncă – de 27 exemplu, un nou sistem informatic. Cu toate acestea, înainte de a acţiona, angajatorul trebuie să urmeze procedurile disciplinare disponibile sau să încurajeze formarea profesională.

În cazul în care consideraţi că motivele concedierii sunt ilegale, aveţi posibilitatea să vă adresaţi unui mediator extern sau să cereţi sprijinul unui reprezentant al sindicatului din care faceţi parte. De asemenea, plângerile cu privire la concediere ilegale pot fi înaintate unui tribunal de muncă.

Pentru informaţii şi consiliere imparţială şi în condiţii de confidenţialitate cu privire la situaţiile de întrerupere a raporturilor de muncă, angajaţii pot contacta Serviciul Britanic pentru Consiliere, Conciliere şi Arbitraj (ACAS – Advisory, Conciliation and Arbitration Service)

citeste si Concediul în caz de boală

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: