6.1 C
London
Sunday, January 23, 2022
6.1 C
London
Sunday, January 23, 2022

Comisia Europeană și-a dat acordul pentru construirea unei centrale nucleare în Marea Britanie

[quote_box_center]Comisia Europeană (CE) și-a dat miercuri acordul pentru proiectul de construcție în Marea Britanie a unei centrale nucleare cu reactor de nouă generație (EPR) de către compania franceză Electricite de France (EDF), informează AFP.[/quote_box_center]

În timpul analizării dosarului, Londra ‘a acceptat să modifice substanțial termenii de finanțare a proiectului’, ceea ce va permite evitarea oricărui efect de încălcare a dreptului concurenței, a explicat CE.

- Advertisement -

Acest proiect cu două reactoare EPR ce urmează să fie realizat la Hinkley Point, în sud-vestul Marii Britanii, de EDF în alianță cu chinezii de la CGN și CNNC, va avea un cost de construcție de circa 31 de miliarde de euro, potrivit cifrelor Comisiei.

În același timp, proiectul s-a lovit de o puternică rezistență din partea grupurilor pentru apărarea mediului înconjurător, a Verzilor și a mai multor state membre ale Uniunii Europene (UE).

Concret, Austria a anunțat, la sfârșitul lui septembrie, că va ataca la Curtea de Justiție a UE orice decizie a CE ce autorizează ajutoarele din partea guvernului britanic.

Viena este îngrijorată de posibilitatea ca această autorizare va relansa inițiativele pentru obținerea de energie nucleară în Europa, în detrimentul energiilor regenerabile.

[pull_quote_center]Proiectul prevede ca EDF să beneficieze de un preț garantat crescut pentru electricitatea produsă de viitoarea instalație, dispoziție în general rezervată energiilor regenerabile.[/pull_quote_center]

- Advertisement -
Sourceagerpres

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: