3.1 C
London
Monday, November 29, 2021
3.1 C
London
Monday, November 29, 2021

Cine va fabrica și distribui vaccinul împotriva coronavirusului

Laboratorul farmaceutic britanic AstraZeneca a anunţat un parteneriat cu Universitatea Oxford ce prevede că va fabrica şi distribui în lume vaccinul contra noului coronavirus la care lucrează cercetătorii universităţii, scrie The Guardian.

Colaborarea ‘priveşte furnizarea către pacienţi a unui vaccin potenţial cunoscut sub denumirea de ChAdOx1 nCoV-19, dezvoltat de Institutul Jenner şi de grupul Oxford Vaccine Group‘, se precizează înr-un comunicat comun, scrie agerpres.ro.

- Advertisement -

Sperăm, alăturându-ne forţele, să accelerăm (distribuirea la scară mondială) a unui vaccin pentru a combate virusul şi a-i proteja pe oameni de pandemia cea mai ucigaşă dintr-o generaţie‘, a comentat Pascal Soriot, director general al AstraZeneca.

La rândul său, John Bell, profesor la Universitatea de medicină de la Oxford, afirmă că ‘riscul de noi pandemii va fi în continuare prezent şi noul centru de cercetare va ajuta lumea să fie mai pregătită (…) data viitoare când vom fi confruntaţi cu o asemenea provocare’.

Proiectul de vaccin a intrat în prima fază de teste clinice săptămâna trecută, iar rezultatele acestei prime etape ar urma să fie disponibile luna viitoare.

Ultimele faze de testare ar trebui să aibă loc ‘la mijlocul acestui an‘.

Vaccinul dezvoltat de cercetătorii de la Oxford se bazează pe un adenovirus modificat.

El permite ‘generarea unui puternic răspuns imunitar printr-o singură doză şi nu este vorba despre un virus care se replică‘, astfel încât ‘nu poate cauza infecţie continuă la individul vaccinat‘.

Dintre cele în jur de 100 de cercetări din lume pentru găsirea unui vaccin, şapte sunt în prezent în stadiul testelor clinice pe om, conform London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Astfel de teste au început deja în China şi în SUA şi urmează să fie lansate la sfârşitul lui mai în Germania, unde autoritatea federală competentă şi-a dat miercuri acordul.

Cercetătorii de la Oxford sunt puternic susţinuţi de guvernul britanic, ca şi cei de la Imperial College din Londra, care speră să înceapă testele clinice în iunie.

Cercetările acestora din urmă se referă la un vaccin pe un principiu diferit.

În lupta împotriva noului coronavirus, AstraZeneca participă şi la eforturile de testare în Marea Britanie într-un centru dedicat, în colaborare cu Universitatea Cambridge şi cu gigantul farmaceutic concurent GlaxoSmithKline, pentru atingerea obiectivului de 30.000 de teste pe zi începând din 2 mai.

AstraZeneca lucrează, de asemenea, la ‘identificarea de anticorpi ce pot fi folosiţi ca tratament sau ca prevenţie‘ împotriva COVID-19.

AstraZeneca evaluează în principal utilizarea Calquence, un medicament împotriva leucemiei limfatice cronice pentru lupta împotriva inflamaţiilor generalizate şi acute provocate de virus la anumiţi pacienţi, sau a Farxiga, un alt medicament, pentru a reduce potenţial riscurile de insuficienţă renală sau cardiacă.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: