9.1 C
London
Wednesday, December 1, 2021
9.1 C
London
Wednesday, December 1, 2021

Chiriaș in Marea Britanie – Raspunderea proprietarului (standarde minime pentru închiriere)

Proprietarul dumneavoastră are datoria legală de a se asigura că locuinţa dumneavoastră îndeplineşte anumite cerinţe minime fizice necesare.

Pentru chiriaşii existenţi, o perioadă de reglare de 4 ani a fost permisă pentru unele din standardele Regulamentelor. Perioada de reglare s-a încheiat în data de 31 ianuarie 2013 astfel încât proprietăţile de închiriat trebuie să îndeplinească acum toate regulamentele.

Daunele bunurilor

Este important să ţineţi cont de faptul că responsabilităţile proprietarului (de a menţine ţevile de apă, de exemplu, într-o stare bună) nu vă asigură în mod normal pentru orice daune asupra bunurilor (cauzate de explozia ţevilor de exemplu) şi poliţa de asigurare a proprietarului nu va acoperi bunurile personale.

- Advertisement -

Mai multe companii de asigurare furnizează asigurări pentru chiriaşii privaţi.

Detalii ale standardelor minime

Pentru fiecare etaj, apartament sau casă care a fost închiriată ca o unitate separată, proprietarul trebuie să asigure că proprietatea închiriată este în stare bună de reparaţii structurate.

Regulamentele necesită ca proprietarl să întreţină proprietatea într-o stare bună, înauntru şi afară. Ei specifică faptul că acoperişurile, ţiglele acoperişurilor, gresia, ferestrele, podelele, tavanul, pereţii, scările, uşile, şipcile de bordură, plintele, ţiglele de pe fiecare etaj, tavanul şi peretele, canalele de scurgere, ţevile de preaplin, garniturile, grădinile şi zonele comune trebuie să fie întreţinute în condiţii bune şi reparate. Acestea nu trebuie să fie defecte din cauza igrasiei sau din alte motive.

Proprietarul trebuie să se asigure că electricitatea sau alimentarea cu gaz sunt sigure şi reparate, şi că fiecare cameră are ventilaţie adecvată şi luminare atât naturală cât şi artificială.

Raspunderea proprietarului – el va trebui sa:

  • Asigure ca echipamentul de furnizare a gazului este instalat de cineva autorizat
  • Echipamentul este verificat anual de persoana autorizata
  • Iti inmaneze certificatul de inspectie in 28 de zile
  • Sistemul electric nu prezinta pericol, de asemenea si aparatura electrica
  • Asigure respectarea normelor privind protectia impotriva incendiilor
  • Asigure ca mobilierul este facut din materiale admise ca fiind sigure la incendii
  • Asigure stingatoare si alarme de incendiu (daca locuinta este inchiriata mai multor persoane separat, sau familii care folosesc anumite parti ale casei in comun)
  • Sa faca reparatii de structura si exterioare
  • Sa repare cada de baie, dusul, chiuvetele, tevile de alimentare si scurgere, circuitele electrice, alimentarea cu apa, gaz, curent
  • Sa faca reparatii in zonele de folosinta comuna (cum ar fi scarile si casa scarii la blocuri)

Ai voie sa faci reparatii numai daca contractul prevede asta. Nu poti fi obligat sa repari ceva care intra in responsabilitatea proprietarului.

Daca locuinta necesita reparatii anunta imediat proprietarul El va trebui sa iti spuna cand se asteapta sa faca reparatia dar va trebui sa continui sa platesti chirie in timpul asta.

Daca refuza sa repare anunta consiliul local de care apartii si ei vor actiona imediat daca vor considera ca exista un pericol pentru sanatate.

Majorarea chiriei

Daca inchiriezi saptamanal sau lunar (very short term tenancy) atunci chiria nu poate fi crescuta mai mult de o singura data pe an.

Daca ai contract pe o perioada fixa (6 luni, 1 an etc) chiria poate fi marita numai cand se termina contractul.

Daca platesti chiria saptamanal sau lunar proprietarul trebuie sa anunte cu o luna inainte intentia de a majora chiria.

Daca platesti anual atunci va trebui sa anunte cu 6 luni inainte.

Proprietarul te poate evacua daca nu platesti chiria la timp. Daca ai probleme cu banii apeleaza pentru sfaturi la: Money Advice Service sau Shelter sau Citizens Advice.

Daca ai contract de tipu assured shorthold tenancy (AST) atunci proprietarul este obligat sa pastreze depozitul (garantia) intr-una din schemele de protectie a depozitului garantate de stat. Daca nu poti recupera depozitul de la proprietar poti contacta aceasta schema.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: