15.4 C
London
Saturday, July 2, 2022
15.4 C
London
Saturday, July 2, 2022

China nu va mai recunoaşte un tip de paşaport britanic

Administraţia Chinei a anunţat, vineri, că nu va mai recunoaşte Paşaportul Naţional britanic Extrateritorial ca document de călătorie sau de identificare, pe fondul tensiunilor generate de intenţia Londrei de a le acorda rezidenţă locuitorilor din Hong Kong.

Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, a anunţat, potrivit agenţiei Associated Press, că acest tip de paşaport britanic nu va mai fi recunoscut de autorităţile chineze, potrivit mediafax.ro.

- Advertisement -

Decizia Chinei generează incertitudine privind planul Guvernului Boris Johnson de lansare a procedurilor pentru acordarea de paşapoarte britanice locuitorilor din provincia semiautonomă chineză Hong Kong.

Conform planului Guvernului de la Londra, 5,4 milioane de locuitori ai Hong Kong-ului ar putea solicita dreptul de a trăi în Marea Britanie, iar după cinci ani pot cere cetăţenie.

Tentativa părţii britanice de a transforma un număr mare de locuitori ai Hong Kong-ului în cetăţeni britanici de categoria a doua a schimbat complet caracterul acordului iniţial privind acest tip de paşaport.

Această măsură afectează grav suveranitatea Chinei, reprezintă o ingerinţă masivă în afacerile Hong Kong-ului şi în afacerile interne ale Chinei, încălcând grav normele dreptului internaţional şi ale relaţiilor internaţionale.

China nu va mai recunoaşte aşa-numitul Paşaport Naţional britanic Extrateritorial ca document de călătorie sau de identitate începând din 31 ianuarie şi îşi rezervă dreptul de a lua măsuri suplimentare“, a declarat Zhao Lijian.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: