7.7 C
London
Saturday, December 18, 2021
7.7 C
London
Saturday, December 18, 2021

Channel 4 arată, condițiile în care lucrează muncitorii români de la o fermă din Kent (video)

O investigație a Channel 4 arată condițiile precare în care lucrează și trăiesc muncitorii români de la o fermă din Kent.

Potrivit materialului difuzat luni, 21 octombrie, românii care muncesc la Nickle Farm, la sortarea merelor care ajung în supermarketurile din Marea Britanie, trăiesc în condiții inumane, în rulote insalubre, cu toalete murdare și sparte.

Potrivit Channel 4, românii vin să muncească prin agenția „Pro Force”. Fructele procesate de ei ajung în supermarketuri precum Waitrose, Sainsbury’s sau Marks & Spencer. Acestea au început deja propriile investigații, după difuzarea anchetei Channel 4.

- Advertisement -

Imaginile arată și cum unul dintre șefii românilor îi amenință pe aceștia că în cazul în care nu va fi mulțumit de prestația lor, vor fi dați afară și înlocuiți cu alții mai harnici.

Două săptămâni nu am avut curaj să spun acasă în ce condiții stau aici”, a declarat un muncitor român pentru Channel 4.

Unul dintre reporterii Channel 4 a filmat cu camera ascunsă condițiile de muncă și de viață ale acestora. Potrivit reportajului, lucrătorii sunt obligați să ambaleze câte cinci pachete pe minut. Intrați în fabrică dis-de-dimineață, la ora 15.00 au cerut o pauză.

Dacă nu vreți să munciți, voi fi nevoit să dau toată echipa afară, în regulă?”, li se adresează supraveghetorul. „Nu este vorba că nu vrem să muncim”, i se răspunde, „doar vrem să bem puțină apă.” „Atunci luați o pauză de zece minute”, este replica supraveghetorului care pleacă furios de lângă ei.

Sub protecția anonimatului, unul dintre muncitorii români a povestit cum este tratat de un an, de când muncește la ferma din Kent.

Ne presează tot timpul. Spun că acestea sunt regulile, trebuie să munciți mai mult, dacă nu vă place, puteți să plecați

El a mai spus că agenția de muncă aduce mai mulți muncitori, pe care îi ține în rulote, tocmai pentru a-i putea schimba ori de câte ori dorește, ca pe niște obiecte. Potrivit materialului prezentat de Channel 4, muncitorii plătesc pentru cazare 35 de lire săptămânal, ca să locuiască într-o rulotă cu mai multe persoane. Managerul a declarat că aceste rulote arătau mult mai rău în urmă cu un an, când a preluat el conducerea.

Condițiile din rulote sunt arătate, în continuare, în materialul Channel 4. Potrivit acestuia, românii locuiesc câte șase într-o caravană, iar banii le sunt deduși din salariu.

Lanțurile de magazine Waitrose, Sainsbury și Marks & Spencer au lansat propriile investigații asupra condițiilor în care muncesc lucrătorii români la Nickle Farm din Kent. Mai mult, Waitrose și Aldi au suspendat comenzile de ambalare a merelor pe care le aveau cu ferma respectivă, se arată în Daily Mail.

Waitrose a anunțat într-un comunicat:

Luăm foarte în serios astfel de acuzații și imediat am aranjat un audit independent pentru acel site, precum și o vizită a unor membri de rang înalt ai echipei noastre. În urma anchetei noastre am suspendat aprovizionarea cu fructe de la Nickle Farm în timp ce lucrăm cu managerii pentru a îmbunătățirea condițiilor

Agenția care i-a recrutat pe români, neagă, de asemenea, că le-ar fi asigurat și cazarea în rulote. Directorul Pro Force Matt Jarrett a declarat: „Pro Force operează într-un sistem extrem de reglementat și se află sub controlul constat al unor auditori precum Autoritatea pentru Plasarea Forței de Muncă, Departamentul de Sănătate și Siguranță, HMRC și SEDEX, autoritatea supermarketurilor. Suntem monitorizați în continuu și nu s-a constatat nimic la niciunul dintre numeroasele audituri neanunțate, demonstrându-se cele mai bune practici în toate aspectele afacerii noastre. Suntem foarte dezamăgiți că Channel 4 News a difuzat numeroase și ample acuzații ale unor fapte grave, în ciuda faptului că Pro Force a dat dovezi detaliate că acuzațiile au fost nefondate și sursele care au furnizat informațiile nu au fost credibile”.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: