18.4 C
London
Monday, June 27, 2022
18.4 C
London
Monday, June 27, 2022

Cetățenii români vor fi nevoiți să petreacă în continuare două săptămâni în izolare.

Guvernul de la Londra a publicat o listă lungă de țări ai căror cetățeni sunt exceptați de la izolare, la intrarea pe teritoriul Angliei.

România, Bulgaria, Portugalia sau Suedia, dar și SUA, Rusia sau Brazilia nu se află pe această listă.

- Advertisement -

În jur de 60 de țări și teritorii, printre care multe din UE, se află pe lista ”verde” a guvernului de la Londra, dată publicității azi, iar acest lucru înseamnă că toți cetățenii din aceste state pot intra în Anglia fără să mai stea două săptămâni în izolare.

România nu se află însă pe listă, ceea ce înseamnă că cetățenii români care călătoresc în Anglia vor fi nevoiți să petreacă în continuare două săptămâni în izolare.

În situația României se află și Suedia, Bulgaria, Portugalia, SUA, Mexic, Brazilia, Rusia, Iran, India, Pakistan sau Bangladesh.

Lista va intra în vigoare de pe 10 iulie și vizează doar Anglia.

Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord își vor stabili propriile criterii pe care le vor anunța în viitorul apropiat.

Deocamdată, românii care vor să intre în aceste țări trebuie să petreacă două săptămâni în carantină.

MAE român a confirmat ulterior informația. ”MAE menționează că, potrivit informațiilor comunicate de către autoritățile britanice, decizia Guvernului britanic a fost luată în baza recomandărilor experților de sănătate și a specialiștilor epidemiologi care urmăresc indicatorii aferenți Covid-19 din toate țările, o nouă evaluare a măsurilor urmând a se face la sfârșitul acestei luni.

Partea britanică a informat, pe canale diplomatice, anterior anunțului public, faptul că, momentan, pentru cetățenii români se mențin restricțiile existente la frontierele Marii Britanii și Irlandei de Nord”, a precizat MAE într-un comunicat.

Cine se află pe lista verde

Pe lista țărilor ai căror cetățeni vor fi exceptați de la izolare la intrarea în Anglia se află în jur de 60 de țări și teritorii.

Din UE este vorba despre: Germania, Grecia, Polonia, Austria, Ungaria, Belgia, Italia, Spania, Croația, Cipru, Cehia, Lituania, Danemarca, Luxemburg, Malta, Finlanda și Franța. Din afara UE, pe listă se află țări precum Australia, Jamaica, Japonia, Norvegia, Noua Zeelandă, Serbia, Coreea de Sud sau Elveția. Întreaga listă poate fi consultată pe site-ul Guvernului britanic.

Motivul lipsei României de pe listă ar putea avea legătură cu numărul mare de cazuri noi din țara noastră, situația fiind asemănătoare în Suedia, Bulgaria sau Bulgaria.

România se află în prezent pe locul patru în UE, într-un top al țărilor cu cele mai multe cazuri COVID noi din ultimele două săptămâni, în funcție de populație, arată un raport al Centrului European pentru Controlul și Prevenția Bolilor (ECDC).

Studiul, dat publicității joi, pe 2 iulie, ia în calcul numărul de cazuri noi confirmate în cele două săptămâni scurse din 16 până pe 30 iunie, raportat la 100.000 de locuitori.

Pe primul loc în acest top se află Suedia cu 149,4 cazuri raportate în 14 zile/100.000 locuitori, urmată de Portugalia cu 47,4 cazuri, Luxemburg cu 30 de cazuri, România cu 22,8 cazuri și Bulgaria cu 21,3 cazuri.

În top se mai află Cehia, cu 16,3 cazuri raportate în 14 zile/100.000 locuitori, intrată și ea pe o tendință ascendentă.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: