-0.1 C
London
Monday, January 25, 2021

Centre de testare CSCS oferă calificari, garantat, in schimbul banilor (video camera ascunsa)

- Advertisement -

Persoanele care muncesc in domeniul construcțiilor din Marea Britanie sunt obligați de lege să dețină un card CSCS, asta pentru a dovedi faptul ca înțeleg si isi insusesc normele de sănătate și siguranța a muncii.

Dar acest card CSCS nu reflecta, in multe dintre cazuri, calificarile si certificarea posesorului. Asta datorita numeroaselor cazuri frauduloase de obtinere si dobandire a respectivului card, dupa cum arata o investigatie a postului britanic de televiziune BBC. Jurnalistii au aratat înșelăciunea organizata la scara larga, care permite muncitorilor neinstruiti sa opereze pe santiere de constructii, devenind un real pericol pentru ei insisi dar si pentru cei din jur.

Numeroase centre de testare CSCS oferă cardurile, garantat, in schimbul banilor, persoanelor care nu cunosc nici macar minimul de limba engleza sau norme de protectie a muncii.

Reporterii BBC au „vizitat” trei dintre aceste centre de testare si au reusit sa filmeze cu o camera ascunsa intreaga procedura: negocierea sumei si desfasurarea asa-zisului examen.

- Advertisement -

Un centru de testare din Ealing, vestul Londrei, a fost printre cele trei centre expuse.
Directorul acestuia, Garet Estensen, afisa raspunsurile corecte, in timpul testului, pe un ecran, instruind candidații sa „dea click” pe varianta de raspuns corecta. La un moment dat, acesta sugereaza anumite „greseli intentionate”, pentru a nu ridica suspiciuni.

Un alt centru de testare expus a fost Future Training 4 Jobs din Ilford, estul Londrei, unde se pare ca in centrul schemei frauduloase sunt cetateni romani. Aici, pentru suma de 450£, Anna Calancia, a obtinut reporterilor sub acoperire o calificare supraveghetor, relateaza BBC. Calificare care necesita un training riguros precum si obtinerea unor teste si examene.

Compania respectiva sustine ca dna Calancia a acționat de una singura, fara ca superiorii sai sa cunoasca aceste nereguli. Dupa ce a fost pusa in fata faptului, Anna a insistat că doar oferă instruire de calitate și lucrează din greu pentru a susține standardele ridicate ale companiei pentru care lucreaza.

Cardul CSCS dobândit fraudulos de catre reporterii BBC a fost folosit cu succes pentru a obține locuri de munca pe șantiere, scoli si chiar o centrală electrică.

Jurnalistii britanici au discutat cu un muncitor român care, sub protectia anonimatului, a declarat că a intreg procesul de dobandire a cardului CSCS poate fi cumpărat.

Oamenilor nu le pasă daca este legal sau nu – primesc un loc de muncă si fac niste bani. Dar pe viitor, pot omori pe cineva la locul de munca

La un al treilea centru de testare, un domn Florin, directorul centrului, este filmat cum negociaza suma de bani cu un candidat pentru obtinerea frauduloasa a cardului CSCS. Dupa ce este luat la intrebari de reporteri, acesta nu recunoaste si chiar fuge de cameramani si jurnalisti.

Se estimeaza ca o treime din cardurile emise in Londra sunt obtinute fraudulos. Acestea pot fi anulate ulterior daca se confirma modalitatea ilegala de obtinere.

Carl Rhymer de la CITB, a declarat:

Suntem conștienti de cazurile de fraudă, motiv pentru care am luat o serie de măsuri corespunzatoare. Am dublat cheltuielile cu privire la anchetele de fraudă in centrele de testare, anchete care au dus la inchiderea a cinci centre iar alte opt fac obiectul unei anchete in curs.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Related news