0.2 C
London
Tuesday, December 21, 2021
0.2 C
London
Tuesday, December 21, 2021

Cea mai grava retragere de capital din Marea Britanie din ultimii 35 de ani.

Lira sterlina traverseaza o perioada incordata: investitorii straini parasesc Anglia mai repede decat reusesc colegii lor britanici sa cumpere active in strainatate.

Potrivit firmei de consultanta Crossborder Capital, situatia creata este rezultatul combinat al mai multor factori.

Potrivit expertilor Crossborder Capital, in ultimele 15 luni, investorii straini au retras din Marea Britanie 356 de miliarde de dolari. O suma de doua ori mai importanta decat cea care a parasit Rusia, spre exemplu. Potrivit Bancii centrale de la Moscova, in 2014 din tara au plecat aproape 150 de miliarde de dolari.

- Advertisement -

Potrivit estimarilor, este vorba despre cea mai grava retragere de capital din Marea Britanie din ultimii 35 de ani. Un fenomen absolut neasteptat pentru o tara considerata drept foarte atractiva pentru investitori. Daca aceasta tendinta continua, stabilitatea lirei sterline va fi amenintata, a estimat directorul general al Crossborder Capital.

Trei cauze stau la originea acestei situatii. Este vorba, in primul rand, de sanctiunile impuse Rusiei: in contextul masurilor restrictive, capitalul rusesc pleaca din Marea Britanie.

In al doilea rand, este vorba despre incertitudinea legata de alegerile generale, In sfarsit, fuga de capital este stimulata, in mare masura, de temerile vizand referendumul de anul trecut privind independenta Scotiei. Trei factori care sporesc ingrijorarea legata de moneda britanica.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook sau urmati-ne pe Twitter.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: