10.8 C
London
Friday, November 19, 2021
10.8 C
London
Friday, November 19, 2021

Ce se întâmplă cu românii aflaţi la studii în Marea Britanie

Experţii spun că odată demarat Brexit-ul se va deschide o adevărată cutie a Pandorei, cu consecinţe imprevizibile pentru soarta celor care studiază în Marea Britanie.

Ambasada României la Londra îndeamnă cetăţenii români care nu au, încă, reglementată şederea în Marea Britanie să procedeze la înregistrarea la autorităţile locale, în special pentru obţinerea certificatului de înregistrare sau a permisului de şedere.

Românii din Regat sunt sfătuiţi, de asemenea, pentru o bună informare, să urmărească evoluţia negocierilor de ieşire din UE a Marii Britanii, care ar urma să dureze cel mult doi ani. Practic, în acest interval de timp, reprezentanţii Uniunii şi decidenţii britanici vor stabili exact cum vor coopera politic şi economic în viitor.

Între timp îngrijorarea este în creştere atât în rândul companiilor, cât şi al cetăţenilor europeni din Regat.

- Advertisement -

Iar analiştii sunt siguri că autorităţile britanice vor adopta măsuri restrictive. De exemplu, europarlamentarul român Siegfried Mureşan susţine că totul depinde de termenii negocierilor dintre UE şi Marea Britanie.

Atâta vreme cât Marea Britanie este membru UE nimic nu se poate schimba în ceea ce priveşte drepturile cetăţenilor români aflaţi acolo. Ce se va întâmpla după Brexit? Dacă Marea Britanie ar dori să rămână membru al pieţei unice europene, categoric va trebuie să respecte libertăţile fundamentale. Aceasta este poziţia unanimă a celorlalte 27 de state UE.  Dacă va fi doar un acord de liber schimb sau nici măcar un acord, nu va exista nicio bază legală ca cetăţenii români să călătorească liber în Marea Britanie. De aceea, trebuie să avem ca prioritate securizarea drepturilor cetăţenilor români în cadrul noii relaţii UE-Marea Britanie. Deci nimic nu e sigur după ieşirea UK din UE“, a explicat, pentru „Adevărul“,Siegfried Mureşan.

Europarlamentarul este însă optimist şi spune că în favoarea românilor este chiar economia britanică. „Contribuţia românilor la economia britanică a fost pozitivă. Cetăţenii români contribuie mai mult la sistemele sociale decât beneficiază de pe urma lor, mulţi dintre ei fac munci grele, unii dintre ei fac munci de înaltă calificare şi valoare adăugată extrem de ridicată pentru economia Marii Britanii. Nu suntem un risc, nu suntem o povară pentru sistemele sociale, dimpotrivă, contribuim la creşterea economică a Marii Britanii“, a conchis eurodeputatul.

Mai puţin neclară este situaţia românilor care au plecat sau vor să plece la studii în Marea Britanie. Asta pentru că învăţământul britanic are numai de câştigat de pe urma şcolarizării studenţilor români având în vedere că învăţământul acolo nu este gratuity.

Studenţii români trebuie să aibă în continuare dreptul de a se şcolariza în Marea Britanie, de a-şi finaliza studiile, pentru că sunt şi britanici care îşi fac studiile în România sau în alte state UE. E o problemă de reciprocitate. Chiar dacă se va pune în discuţie o procedură mai complicată pentru cei care vor să înveţe acolo, în niciun caz studenţii din Marea Britanie nu vor fi trimişi acasă. Regulile nu se vor schimba foarte mult, pentru că învăţământul din UK nu este un învăţământ gratuit, şcoala nu este deloc ieftină acolo. Învăţământul britanic nu poate exista fără studenţii străini“, este de părere europarlamentarul Daniel Buda.

Analistul Cristian Unteanu atrage atenţia asupra unui pericol: chiar dacă românii vor fi primiţi în continuare la studii în Marea Britanie, există riscul să nu primească totuşi drept de muncă în baza diplomei obţinute.

Dacă Marea Britanie va limita libertatea de mişcare, va fi limitată şi posibilitatea românilor cu o diplomă britanică de a lucra acolo. UE va cere ca Marea Britanie să echivaleze în continuare diplomele cetăţenilor europeni. Negociem, dar negociem pentru o recunoaştere a diplomelor fără loc de muncă, fără acces automat pe piaţa muncii? Ar fi absurd. Se intră într-o zonă cumplită de incertitudine. Negocierea politică se face pe vieţile unor oameni, asta este dramatic”, arată Unteanu.

- Advertisement -
Sourceadevarul

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: