13.7 C
London
Thursday, October 14, 2021
13.7 C
London
Thursday, October 14, 2021

Ce faci cand ai probleme la locul de munca sau nu esti platit ?

Ai pierdut locul de muncă și nu ai fost plătit în Anglia? Se poartă urât cu tine conaționalii sau managerii? Ce trebuie făcut?

Nu de puține ori s-au întâmplat evenimente cu românii să nu fie plătiți la locurile unde au prestat munca în Marea Britanie.

După toate regulile, toți angajatorii sunt obligați să plătească ziua sau orele efectuate de angajat, indiferent din ce parte ar fi acesta, ce a lucrat în ziua respectivă, dacă a lucrat sau pur și simplu sau a stat toată ziua, și lista poate continua.

- Advertisement -

Din păcate mulți români nu-și cunosc drepturile în UK, iar pentru aceasta, firmele, companiile, concernele și conaționalii români profită de aceste impedimente în avantajul lor. Trebuie știut că orice român angajat cu acte în regulă în Anglia, poate trage de șireturi pe oricine care l-a angajat să presteze o muncă anume. Cei care lucrează la negru, trebuie să înțeleagă că o fac pe riscul lor și indiferent de dovezile pe care le au, nu prea vor fi ajutați de autorități.

Sunt mulți români și est europeni care nu știu limba engleză nici după 10 ani de locuit în regat.

Din momentul când se va invoca Articolul 50, este foarte posibil să se introducă din nou cursuri de engleză plătite din buzunarul vostru pentru a accede la joburi mai bune. O problemă foarte serioasă a intervenit în marile companii din UK pentru care salariile au scăzut vertiginos, salariile vin cu întârziere, sunt multe plângeri de la noii angajați, mulți din aceștia cu familii de întreținut și pentru care actualul salariu este de multe ori imposibil pentru a acoperi un trai decent.

Din acest motiv, companiile au fost nevoite să angajeze tineri englezi și est europeni chiar cu vârste de 20 de ani pentru locuri rămase disponibile în funcții de conducere, ceea ce este un pic cam nefiresc. Pentru că, dacă sunt oameni care au ani de zile în câmpul muncii, să vină un puștan care are aere de vedetă “cine este el“, s-au observat în timp comportamente neadecvate mai ales ale est europenilor față de conaționalii acestora. Acestea fiind spuse, trebuie reamintit faptul că românii care se confruntă cu astfel de oameni, au cumva frica că ar putea fi dați afară din răzbunare sau din alte motive au neînțelegeri, ori nu sunt plătiți pentru munca lor, există o multitudine de soluții pentru a rezolva aceste neplăceri.

O simplă căutare pe internet la compania sau agenția unde lucrați, vă dau informații generale asupra unui website.

Dar dacă veți căuta la rubricile contact email, majoritatea dintre eventualele plângeri pe care le veți face, se duc direct la Head Office. Chiar dacă e posibil să urmeze investigații asupra a ceea ce susțineți, trebuie spus că și la agenții în UK se face la fel, dar cu precizarea că de multe ori, englezii, dacă nu au fost plătiți la un job anume, s-au dus direct personal la adresa companiei cu pricina până si-au luat banii pe munca prestată. Este un adevăr pe care mulți nu-l cunosc că nici nu au mai primit joburi de la acea companie vreodată. Foarte mulți români nu știu să apeleze la sistemul englez cu privire la o nedreptate și se duc la poliție sau citizens advice bureau. In multe din cazuri, politia nu se bagă. Dar dacă este vreo plângere la nivel fiscal sau alte ilegalități de spălare de bani, sigur se vor implica. Bariera dintre limba engleza vorbită de est europeni și britanici, rămâne o problemă deschisă, fiind de ambele sensuri foarte interpretabila.

În cazul în care nu ați fost plătiți la un loc de muncă, trebuie știut că este necesar în cazul unei reclamații, să aveți dovada că sunteți plătitori de taxe. Fără nici o hârtie la mână pentru un job anume la care prestați, de multe ori nu veți fi băgați în seamă. Pentru că, dacă veți merge chiar și pentru o mică șansă la Citizen Advice Bureau, oamenii de acolo majoritatea nu sunt plătiți de către stat ci o fac munca benevol.

Material făcut de Oliver Armand Superblackbird

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: