13.1 C
London
Monday, June 27, 2022
13.1 C
London
Monday, June 27, 2022

Ce a cerut România la Bruxelles în negocierile cu Marea Britanie

Liderii celor 27 s-au reunit la Bruxelles şi au avut nevoie de doar 15 minute pentru a stabili o poziţie comună în negocierile cu Marea Britanie.

Ei cer Londrei să prezinte soluţiile clare privind drepturile cetăţenilor UE în Regat, precum şi pentru obligaţiile financiare care decurg din Brexit. Abia după finalizarea negocierilor pe aceste două puncte se va trece în a doua etapă, cea privind relaţia pe care Marea Britanie o va avea cu Uniunea Europeană. de altfel aceasta a fost şi propunerea României în cadrul discuţiilor.

Principiile directoare adoptate în mod unanim. Mandatul ferm şi corect din punct de vedere politic al UE27 este pregătit pentru negocierea Brexitului”, a anunţat imediat pe Twitter, presedintele Consiliului European, Donald Tusk.

- Advertisement -

Primul punct care va fi negociat este soarta oamenilor. În cazul nostru, evident, greutatea cade pe soarta românilor care muncesc şi trăiesc în Marea Britanie. (…) O a doua chestiune este partea financiară. Nu e vorba de nicio amendă, este vorba de angajamente financiare luate înainte de declanşarea Brexit”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis la finalul discuţiilor de la Bruxelles.

Potrivit textului aprobat de liderii celor 27 de state UE,  negocierile vor fi unitare şi în etape. Primul pas îl reprezintă cel al „deconectării” Marii Britanii de  Uniunea europeană şi stabilirea unui cadru legal clar pentru cetăţenii blocului comunitar. După finalirea acestei etape, se va negocia înţelegerea privind relaţia viitoare a UE cu Londra.

„La început se negociază partea de ieşire a Marii Britanii din UE şi numai după ce se face un progres semnificativ în aceste negocieri se trece la partea a doua care poate să stabilească în mare cum n imaginăm o viitoare colaborare între Uniune şi Marea Britanie, după Brexitul care se va produce efectiv la începutul lui 2019”, a precizat la finalul discuţiilor preşedintele Klaus Iohannis.

Nu avem de gând nimeni dintre cele 27 de state să poarte negocieri separate. Uniunea este importantă şi vom negocia doar împreună, nu separat, şi nu vom negocia sectorial. Vom negocia totul la pachet de către echipa stabilită de noi. Această uniune este deosebit de importantă şi va da greutate negocierilor din partea noastră. Nu suntem dispuşi să începem simultan discuţiile pe ieşire şi pe relaţia ulterioară. Nu suntem dispuşi la niciun compromis aici. Este clar, noi am decis să negociem aşa. Noi vrem să rămânem parteneri buni cu Marea Britanie (…), însă aceată situaţie de Brexit nu s-a ivit pentru că aşa ne-am înţeles, este o decizie unilaterală a Marii Britanii. În decembrie 2016, am luat o decizie de acelaşi tip, că negocierile se vor purta doar în format UE-27 şi nu pe bucăţi. Este foarte important fiindcă la momentul iniţial s-a pus problema cum se negociază Brexit-ul, dacă piaţa internă este negociabilă pe bucăţi şi s-a ajuns la concluzia că nu se va negocia sectorial pentru că piaţa unică este indisolubil legată de cele patru libertăţi de mişcare şi nu poate fi negociată pe bucăţi, cum nu poate fi negociată relaţia bilateral. Nu se poate să avem o relaţie negociată în parte cu fiecare”, a mai spus preşedintele.

Liderii celor 27 de ţări UE au stabilit ca este prioritară clarificarea drepturilor cetăşenilor europeni stabiliţi în Regat, precum şi ale britanicilor din UE, textul documentului aprobat în unanimitate la Bruxelles precizând că este nevoie de „garanţii reciproce pentru a proteja statutul şi drepturile” acestora. Garanţiile trebuie să fie „efective şi complete şi să includă dreptul dobândirii rezidenţei permanente după o perioadă de şedere legală de cel puţin cinci ani”.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -
Sourcegandul

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: