-0.3 C
London
Monday, November 29, 2021
-0.3 C
London
Monday, November 29, 2021

Bugetul pentru apărare al Marii Britanii a scăzut sub 2% din PIB

Bugetul pentru apărare al Marii Britanii a scăzut anul trecut sub ţinta de 2% din PIB stabilită la nivelul NATO, a indicat marţi Institutul Internaţional de Studii Strategice (IISS) de la Londra, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Guvernul a contestat aceste cifre, precizând că, potrivit statisticilor NATO, Marea Britanie a cheltuit anul trecut pentru apărare 2,21% din PIB.

În 2016, doar două state europene din NATO, Grecia şi Estonia, au atins obiectivul de a cheltui 2% din PIB pentru apărare, în scădere faţă de numărul de patru din 2015‘, a declarat John Chipman, director general pentru securitate globală al IISS, cu ocazia lansării unui raport cu privire la capacităţile militare la nivel global.

- Advertisement -

Marea Britanie a coborât uşor sub acest prag, la 1,98%, întrucât economia sa a crescut mai rapid în 2016 decât cheltuielile de apărare. Cu toate acestea, Marea Britanie rămâne singurul stat european în topul primelor cinci ţări în privinţa bugetelor de apărare în 2016‘, a menţionat Chipman.

Potrivit guvernului, IISS a evaluat aceste cheltuieli în dolari, fiind astfel influenţate de fluctuaţiile cursului de schimb.

‘Aceste cifre sunt greşite: cifrele interne ale NATO arată în mod clar că Marea Britanie cheltuieşte peste 2% din PIB-ul său pentru apărare’, a afirmat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării, într-un comunicat.

Bugetul nostru pentru apărare este cel mai mare din Europa, al doilea din cadrul NATO, şi creşte în fiecare an, pe măsură ce investim 178 miliarde de lire sterline în echipamente noi, iar Marea Britanie îşi creşte dotarea, cu nave, submarine şi avioane noi în următorul deceniu‘, a mai arătat purtătorul de cuvânt.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: