19.7 C
London
Monday, May 16, 2022
19.7 C
London
Monday, May 16, 2022

București vs. Londra, unde e mâncarea mai scumpă?

România se află printre statele Uniunii Europene cu cele mai mici preturi la alimente si băuturi, spun toate statisticile și studiile comparative despre țara noastră.

Preţurile din România sunt, conform Eurostat, undeva la 45% sub media UE, dar mai mari decât în Bulgaria unde sunt cu 53% sub media UE. În schimb, în Danemarca- cea mai scumpă ţară din UE- preţurile erau anul trecut cu 37% peste media Uniunii.

Într-un experiment social desfășurat în două țări, România și Anglia, Gabriel Fereșteanu și Mihaela Pantea (cunoscută pe internet ca Mimi) au făcut o listă de cumpărături cu produse comune, suficiente pentru o zi, ca să verifice cât de reale sunt, în fapt, statisticile specialiștilor.

- Advertisement -

Lista de cumpărături cuprindea o pâine feliată, patru iaurturi, un pachet de șuncă vidată, o ciocolată și un suc carbogazos.Alimentele achiziționate ar fi fost suficiente pentru o zi.

În Anglia, prețuri aproape similare cu cele de la București

Cei doi au ales câte un hypermarket și branduri care se găsesc în ambele țări, astfel încât comparația să fie cât mai exactă. Au plătit, la final, o sumă de 25 de lei la București și 38 de lei în Londra. Diferențele s-au înregistrat în cazul sucului, dublu ca preț în Anglia, ciocolata a avut un preț aproape identic, pâinea feliată mai scumpă în București, iar șunca cu 40% mai scumpă în Londra.

,,Despre ce vorbim? Să comparăm salariile

Fereșteanu a comentat despre rezultatele experimentului că îl îngrijorează. ,,Eu cu specialiștii nu știu ce să mai spun. În concret, dacă mergi la supermarket, te lovești de o altă situație decât cea descrisă în studii. Prețurile sunt, după cum ați văzut, cu 20% mai mici, dar salariile sunt incomparabile, 1450 de lei minim pe economie la noi și 7,920 de lei în Anglia, tot minim pe economie. Deci, despre ce vorbim? Puterea de cumpărare e mult mai mare la ei și prețurile la mâncare doar ușor mai mari.”

Experimentul este disponibil pe Youtube, pe canalul Pe romaneste

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: