7.2 C
London
Wednesday, March 30, 2022
7.2 C
London
Wednesday, March 30, 2022

Britanicii fac front comun împotriva vălului islamic în şcoli

[quote_box_center]Fostul secretar de stat din Ministerul de Interne britanic, Jeremy Browne, cere lansarea unei dezbateri naţionale cu privire la limitarea dreptului de a purta vălul islamic, în scopul protejării tinerelor femei musulmane de abuzuri[/quote_box_center]

Parlamentarul democrat-liberal susţine că este necesară o intervenţie a statului britanic pentru a reglementa purtarea vălului în instituţiile de învăţământ, pentru a asigura respectarea drepturilor şi libertăţilor femeilor provenite din comunităţile musulmane.

- Advertisement -

Browne este primul democrat-liberal care se alătură apelului făcut de o mare parte dintre parlamentarii conservatori pentru interzicerea vălului islamic în şcoli sau alte instituţii publice.

Vicepremierul Nick Clegg a sugerat de asemenea că ar susţine o inţiativă legislativă de interzicere a vălului în clase, dar a respins introducerea unor restricţii mai ample.

Dezbateri pe această temă au mai existat în Regatul Unit, o ţară cu o minoritate în creştere de musulmani, însă a fost reluată în Parlament, la sfârşitul lunii martie, după ce Colegiul Metropolitan Birmingham a decis să interzică vălurile.

Comunităţile de musulmani au denunţat decizia ca fiind un act de discriminare împotriva musulmanilor. Colegiul Metropolitan Birmingham a ordonat tuturor studenţilor, personalului şi vizitatorilor să îşi îndepărteze vălurile care acoperă faţa pentru a „fi uşor identificabili în orice clipă“.

Până în acest moment, premierul Cameron a refuzat să modifice normele referitoare la portul vălului islamic în şcoli, dar parlamentarii din toate formaţiunile politice exercită o presiune tot mai mare pentru o iniţiativă de acest tip.

[pull_quote_center]Este o iprocrizie să menţinem această restricţie de comunicare în locuri în care ar trebui să pregătim femeile pentru societatea modernă. Nu trebuie sub nicio formă să abandonă credinţa noastră culturală prin care femeile au dreptul să fie membri egali ai societăţii[/pull_quote_center]

 

Deputata Sarah Wollaston a declarat publicaţiei The Telegraph că „vălurile sunt profund ofensatoare“ şi „fac femeile pur şi simplu invizibile“. Wollaston a declarat că niqabul trebuie interzis în toate şcolile şi facultăţile.

[pull_quote_center]Săptămâna trecută un judecător i-a permis unei inculpate să dea mărturie într-o sală de judecată purtând un văl care o acoperea total. Cazul a scandalizat opinia publică din Regat şi a intensificat presiunile pe care parlamentarii din toate partidele le fac asupra premierului Cameron[/pull_quote_center]

- Advertisement -
Sourceadevarul

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: