4.9 C
London
Saturday, November 27, 2021
4.9 C
London
Saturday, November 27, 2021

Boris Johnson: Marea Britanie s-ar putea retrage de la negocierile cu UE ‘fără să plătească nimic’

Mai degrabă Uniunea Europeană este cea care în urma Brexitului ar trebui să dea bani Marii Britanii şi nu invers, a declarat ministrul britanic de externe, Boris Johnson.

Boris Johnson acuză oficialii europeni că apelează le ‘tehnici brutale de negociere‘ şi formulează cereri financiare ‘absurde‘, iar dacă vor continua în acest mod atunci Londra s-ar putea retrage de la negocierile cu UE şi nu va plăti nimic.

‘Vor să stoarcă de bani această ţară cu factura lor’, a spus şeful diplomaţiei de la Londra în interviul acordat cotidianului conservator britanic, făcând referire la cererile insistente ale oficialilor europeni ca Marea Britanie să-şi onoreze, inclusiv după ce va ieşi din UE, angajamentele financiare deja asumate în contul fondurilor europene şi diferitelor programe europene.

- Advertisement -

Conform unor estimări neoficiale, această ‘factură‘ ar fi cuprinsă între 40 şi 60 de miliarde de euro. Dar cotidianul financiar britanic Financial Times a avansat chiar cifra de 100 de miliarde de euro, după ce a inclus în estimări noile cereri ale Franţei şi Germaniei pentru subvenţiile agricole.

Guvernul britanic a răspuns că nu va plăti o asemenea sumă, iar în interviul publicat Boris Johnson a calificat astfel de pretenţii financiare drept ‘absurde‘ şi a ameninţat că Marea Britanie s-ar putea retrage de la negocierile cu UE ‘fără să plătească nimic‘.

Mai mult decât atât, el a apreciat că în final UE este cea care ar trebui să dea bani Marii Britanii odată cu ieşirea acesteia din blocul comunitar. ‘Noi suntem coproprietari ai unor bunuri pentru care am plătit de-a lungul anilor şi a căror valoare va trebui evaluată cu grijă‘, a argumentat şeful diplomaţiei britanice,

Marea Britanie ar avea dreptul să primească din partea UE circa 9 miliarde de lire sterline deţinute de Banca Europeană pentru Investiţii (BEI), plus alte circa 14 miliarde de lire sterline ce corespund unor lichidităţi şi bunuri imobiliare.

Pe de altă parte, Boris Johnson a criticat ceea ce a numit ‘tehnicile brutale de negociere ale Bruxelles-ului‘. Amintind de celebra piesă ‘Hotel California‘ a formaţiei Eagles, care evocă fuga unui bărbat închis între cei patru pereţi ai unui hotel ce este de fapt un centru de dezintoxicare pentru alcoolici şi drogaţi şi din care nu se va putea ieşi vreodată, Boris Johnson a mai spus că preşedintele Comisiei Europene ‘Jean-Claude Juncker crede că UE este Hotelul California, unde puteţi face check-out, dar fără să reuşiţi vreodată să plecaţi‘.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: