13.2 C
London
Sunday, October 17, 2021
13.2 C
London
Sunday, October 17, 2021

Blocarea unui referendum privind independența Scoției ‘ar fractura’ Marea Britanie

Prim-ministrul Scoției, naționalista Nicola Sturgeon, a avertizat sâmbătă că blocarea unui nou referendum privind independența, aprobat de Parlamentul autonom al Scoției, “ar fractura” Regatul Unit “dincolo de orice posibilitate de refacere”, transmite EFE.

La încheierea congresului de primăvară al Partidului Naționalist Scoțian (SNP), Sturgeon a insistat că va promova un nou plebiscit, în ciuda faptului că prim-ministrul britanic Theresa May a declarat că se va opune organizării unei noi consultări înainte de stabilirea termenilor ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Sturgeon s-a declarat deschisă să dialogheze în privința datelor unui referendum și a reiterat că blocarea definitivă a unei consultări ar submina “noțiunea de Regat Unit ca parteneriat respectuos între egali“.

- Advertisement -

Odată ce termenii Brexitului vor deveni clari, dar când încă va mai fi timp pentru ca scoțienii să poată alege, va avea loc un referendum privind independența“, a declarat liderul SNP în fața militanților formațiunii reuniți la Aberdeen.

Parlamentul din Holyrood (Edinburgh) va dezbate miercurea viitoare propunerea de a transmite o petiție oficială guvernului britanic în vederea convocării unui nou referendum.

“Dacă o majoritate din Parlamentul scoțian aprobă o astfel de inițiativă, prim-ministrul (britanic) va trebui să înțeleagă. În acel moment, un referendum just, legal și conform, cu un calendar care să le permită scoțienilor să ia o decizie informată, va înceta să mai fie doar propunerea mea. Va fi voința Parlamentului democratic ales al Scoției“, a insistat Sturgeon.

Lidera naționalistă a apreciat totodată că “schimbările” pe care le va aduce cu sine Brexitul “se apropie“, iar scoțienii au dreptul “să decidă pe ce drum vor să o apuce”.

Într-o intervenție separată în Scoția, fostul prim-ministru laburist britanic Gordon Brown a declarat că Brexitul a distrus statu quo-ul și că este nevoie să se facă un mai mare transfer de puteri către Parlamentul scoțian.

A treia cale, o cale scoțiană patriotică și liberă de absolutismul SNP și de inerția (guvernului conservator) este acum esențială, deoarece realitățile post-Brexit fac statu quo-ul redundant și ne impun s-o rupem cu trecutul“, a declarat Brown la Festivalul Ideilor din Kirkcaldy.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -
Sourceagerpres

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: