10.9 C
London
Monday, November 8, 2021
10.9 C
London
Monday, November 8, 2021

Benzina vs. Diesel – costuri și performanțe, avantaje și dezavantaje

Atunci cand vrei sa investesti intr-o masina noua, un aspect important il constituie combustibilul: diesel sau benzina.

Iata cateva puncte pe care trebuie sa le analizezi in prealabil pentru a alege intre un motor diesel si unul pe benzina.

La ora actuala, tehnologia diesel se afla intr-o continua dezvoltare. Legislatia mondiala privind emisiile scazute au dus la aparitia unor combustibili cu continut mic de sulf, dar si a unor convertori catalitici, filtre si alte dispozitive care reduc considerabil sau chiar elimina emisiile toxice.

CONSUMUL

- Advertisement -

Motorul diesel are un avantaj. Economia combustibil este de 25-30% fata de un motor pe benzina cu aceleasi specificatii. Diesel-ul este, de multe ori, mai economic chiar si decat un motor hibrid benzina-electric.

Cu ceva timp in urma, motorina era mai ieftina decat benzina. La ora actuala insa lucrurile s-au schimbat. Cererea mare a dus la cresterea pretului combustibilului diesel. Chiar si asa, datorita eficientei sale, avantajele la costuri sunt demne de luat in calcul.

INTRETINERE

Motorul diesel nu are bujii asa ca nu este nevoie de reglarea aprinderii dar totusi, diesel-ul are nevoie de intretinere permanenta. Trebuie schimbat periodic uleiul si filtrele de aer si carburant. Combustibilii diesel mai noi nu mai consuma chiar atat de multa apa, dar motoarele vechi inca se bazeaza pe separatoare de apa.

PERFORMANTE

Nu multa lume stie acest fapt: motorina este cel mai eficient si energic carburant la ora actuala. Are mai multa energie decat benzina, asa ca economia va fi pe masura. Desi este considerat mai eficient, diesel-ul nu are aceleasi performante la viteze mari.

FIABILITATE

Diesel-ul este conceput pentru a rezista unei compresii mai inalte. De aceea rezista mai mult in timp decat un motor pe benzina. Mercedes-Benz detine recordul la acest capitol, producand motoare care au circulat peste 1,4 milioane de km in starea originala.

Sistemul de injectie se poate defecta si atunci e nevoie de ajutorul unui mecanic specialist. Costul unei astfel de reparatii este de obicei mai mare decat repararea unui motor pe benzina. Cu toate acestea, motorul diesel este mai avansat din punct de vedere tehnologic decat cel pe benzina.

CUPLUL

Motorul diesel are un cuplu de forta mult mai mare decat motorul pe benzina, datorita modului in care arde combustibilul. Mare parte din masinile diesel moderne sunt mult mai rapide la demarajul de pe loc fata de cele pe benzina.

Camioanele, SUV-urile si masinile diesel depasesc vehiculele pe benzina la capitolul eficienta a consumului.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: