13.1 C
London
Monday, June 27, 2022
13.1 C
London
Monday, June 27, 2022

BBC a descoperit că atentatele din Londra erau plănuite din 2016

Jurnaliştii BBC au descoperit o serie de indicii, care demonstrează că agenţii Statului Islamic (ISIS) au încercat să recruteze din 2016 terorişti pentru a pune la cale atentatele din Londra.

În acest sens, mai mulţi reporteri sub acoperire au pretins că sunt adolescenţi britanici şi au luat legătura cu agenţi ai ISIS, care le-au sugerat să lanseze atacuri teroriste asupra palatului Westminster sau pe London Bridge, transmite News.ro.

Un expert antiterorism susţine că mesajele primite de reporteri sunt extrem de relevante, iar BBC a transmis informaţiile către serviciile de securitate din Marea Britanie.

Este pentru prima dată când abordarea online directă a fost legată clar de Londra”, a explicat Raffaello Pantucci de la think tank-ul londonez RUSI, preluat de News.ro

- Advertisement -

Reporterii britanici au ţinut legătura timp de mai bine de doi ani cu persoane considerate de serviciile de securitate drept recrutori de rang înalt ai Statului Islamic.

Ei au reuşit să menţină legătura, tocmai pentru că s-au prezentat drept persoane devotate jihadului. În iulie 2016, reporterii au descoperit că gruparea teroristă căuta să intre în legătură pe reţelele sociale cu musulmani britanici, care să execute atentate în anumite zone din Londra.

Reporterii au început să discute cu unul dintre recrutori, care i-a invitat pe un site privat de pe un site de mesagerie securizat. Pretinzând că este un adolescent de 17 ani care locuieşte alături de părinţi, un reporter a fost întrebat de jihadist dacă ştie de Westminster. Apoi, acesta i-a explicat că zona este o ţintă bună, tocmai pentru că este mereu aglomerată.

Dacă reuşeşti… atunci va fi ceva imens şi dăunător pentru ei”, a spus jihadistul Statului Islamic.

În decembrie 2016, un al doilea agent ISIS a explicat cum ar putea să fie dus la capăt un atac în Londra.

Trebuie să-i sperii pe kuffari (necredincioşi). Omoară mulţi. Cea mai bună metodă este să omori oameni normali”.

Apoi, acesta l-a îndreptat pe reporter spre un manual terorist de pe dark web, care atrăgea atenţia asupra strategiei utilizării de autovehicule drept arme letale şi explica cum trebuie să ţinteşti părţi vulnerabile ale corpului cu un cuţit. Agenţii serviciilor de securitate cred că atacatorii de la Westminster şi de pe London Bridge au schimbat mesaje criptate cu jihadiştii ISIS.

 

Un atac asupra acestei zone a fost pentru prima dată menţionat în mesajele primite de reporterii BBC.

Acum, importantă este alegerea ţintei. Ce spui de London Bridge? Un camion, un topor, orice ar putea să funcţioneze…

Câteva luni mai târziu, acest recrutor l-a îndreptat pe reporter spre instrucţiuni online pentru construirea unei bombe. Un alt videoclip prezenta realizarea unei veste sinucigaşe false, susţinând că ”poliţiştii nu vor prinde şi nu vor ucide” un atacator, dacă acesta stă în apropierea civililor cu o asemenea vestă.

Această strategie a fost adoptată şi de teroriştii de pe London Bridge, care au fost oricum împuşcaţi mortal de poliţişti în timpul intervenţiei din Borough Market.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: