10.9 C
London
Saturday, January 29, 2022
10.9 C
London
Saturday, January 29, 2022

Banca Angliei forţată să taie ratele de dobândă.

Banca Angliei ar putea fi forţată să taie ratele de dobândă încă şi mai mult în condiţiile în care Marea Britanie se îndreaptă către cea mai importantă perioadă de deflaţie din 1989 încoace, susţinută de căderea dramatică a preţului petrolului, scrie The Daily Telegraph, care citează ultimul raport asupra inflaţiei al autorităţii de politică monetară pentru lira sterlină.

Dacă la sfârşitul anului trecut aşteptările pieţei erau pentru o ridicare de dobândă, acum se pare că, dimpotrivă, va fi vorba de o scădere sau chiar de achiziţii suplimentare de active financiare faţă de programul deja existent de 375 miliarde lire sterline derulat de banca centrală.

- Advertisement -

Guvernatorul instituţiei, canadianul Mark Carney, a refuzat să spună către ce variantă de stimuli monetari înclină: „Punctul important este să subliniem că dacă vom fi în acea situaţie – în care nu suntem în acest moment – dar dacă vom fi în situaţia de a avea nevoie să oferim noi stimuli, avem multe opţiuni”, a declarat acesta.
El a mai spus că şocul din zona euro dat de reluarea crizei Greciei va afecta estimările iniţiale ale Băncii Angliei, dar că impactul nu va fi de aceeaşi anvergură ca în anul 2012.

Inflaţia ar urma să rămână apropiată de zero pentru tot parcursul lui 2015, iar în prima jumătate a anului să fie chiar şi în teritoriu negativ. Potrivit Centrului de Cercetare pentru Economie şi Afaceri (The Centre for Economics and Business Research  – CEBR).

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: