10.9 C
London
Saturday, January 29, 2022
10.9 C
London
Saturday, January 29, 2022

Avertisment pentru Marea Britanie “Regatul Unit s-ar putea destrăma dacă iese din UE”

Avertisment pentru Marea Britanie. Regatul Unit s-ar putea destrăma dacă britanicii ar vota în favoarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, deoarece aceasta ar favoriza cauza naţionaliştilor scoţieni, a estimat miercuri fostul ministru de externe britanic William Hague.

Hague, fost lider al Partidului Conservator, formaţiunea politică a premierului David Cameron, şi care este considerat un eurosceptic, a afirmat că va sprijini rămânerea Marii Britanii în blocul comunitar, în pofida marilor sale îndoieli referitoare la Uniunea Europeană când un referendum privind rămânerea/ieşirea din UE va avea loc până la sfârşitul lui 2017.

Va trebui să ne punem întrebarea, chiar dacă ne displac atât de multe aspecte în legătură cu aceasta (Uniunea Europeană), dacă vrem într-adevăr să o slăbim (UE) şi în acelaşi timp să creştem şansele Scoţiei de a părăsi Regatul Unit, dacă Regatul Unit părăseşte UE.

William Hague a făcut declaraţiile respective după ce David Cameron s-a întâlnit cu partenerii săi europeni săptămâna trecută la Bruxelles în încercarea de a obţine sprijin pentru reforma sa privind relaţiile Londrei cu UE. Criticii din cadrul partidului său, care a fost profund divizat de decenii pe tema Europei, au afirmat că este puţin probabil ca negocierile sale să capete ceva substanţă.

- Advertisement -

Fostul ministru al apărării Liam Fox declara că este timpul ”de a se pune capăt pretenţiei” că Europa se va schimba pentru a putea să cuprindă şi Marea Britanie.

În opinia lui Hague, UE, în pofida multor eşecuri, a oferit stabilitate pentru democraţiile fragile din Europa Centrală şi nu va fi în interesul Marii Britanii ca blocul comunitar să se destrame în condiţiile unei asemenea volatilităţi în Orientul Mijlociu şi în economia mondială.

Hague este de părere că naţionaliştii scoţieni, care susţin puternic rămânerea Regatului Unit în Uniunea Europeană, se vor folosi de votul pentru ieşirea regatului din UE ca bază pentru organizarea unui alt referendum privind independenţa Scoţiei, respinsă de scoţieni cu 55%, contra 45%, în septembrie 2014. El a estimat că ar fi foarte uşor de convocat un al doilea referendum în astfel de circumstanţe.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: