17.3 C
London
Saturday, June 25, 2022
17.3 C
London
Saturday, June 25, 2022

Autorul documentarului ”The Romanians are coming”, aşteptat vineri la Timişoara

James Bluemel, autorul seriei ”The Romanians are coming”, care descrie comunităţile romă şi românească din Marea Britanie, difuzată de Channel 4, este aşteptat, vineri, la Timişoara, unde va fi proiectat documentarul său şi vor avea loc dezbateri pe tema imaginii României.

James Bluemel a fost invitat să participe, vineri, la Timişoara, la evenimentul ”Open Documentary Session 2015”, în cadrul căruia va fi proiectat documentarul său ”The Romanians are coming” şi va avea loc simpozionul ”Imagine şi prejudecată”.

[pull_quote_center]Vineri, 24 aprilie, începând cu ora 10.00, în sala ovală a City Business Centre din Timişoara, organizăm simpozionul «Imagine şi prejudecată», în prezenţa lui James Bluemel, autorul controversatei serii de televiziune «Romanians are coming», difuzată pe Channel 4, într-o dezbatere alături de reprezentanţi ai societăţii civile, analişti media, politicieni, presă şi profesionişti din domeniul audiovizualului vom aborda tema imaginii României peste hotare în faţa prejudecăţilor, stereotipurilor şi realităţii[/pull_quote_center] , se arată într-un comunicat al Asociaţiei Documentar, organizatorii ”Open Documentary Session 2015”.

- Advertisement -

Tot vineri, începând cu ora 20.00, va fi proiectată integral seria “The Romanians are coming”. Proiecţia va fi urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri şi va avea loc la Centrul cultural Ambasada.

Evenimentul ”Open Documentary Session” este susţinut de Centrul Naţional al Cinematografiei şi Consiliul Judeţean Timiş, iar intrarea este liberă.

Seria ”The Romanians are coming” prezintă felul în care imigranţii din România trăiesc şi muncesc în Marea Britanie şi conţine trei episoade de câte 60 de minute, fiind difuzată de Channel 4 în luna februarie.

Difuzarea seriei “The Romanians Are Coming” de către postul Channel 4 a generat protestele comunităţii de români din Marea Britanie, nemulţumită de modul de abordare al documentarului, considerând că acesta a fost părtinitor şi s-a concentrat doar pe aspectele negative ale migraţiei. Difuzarea documentarului a stârnit o serie de critici inclusiv din partea instituţiilor publice, precum Ministerul Afacerilor Externe şi Ambasada României la Londra.

Personajul narator este Petru Alexandru Fechete, un tânăr rom care povesteşte despre cei 20.000 de români care au ajuns în Marea Britanie anul trecut, dintre care majoritatea contribuie la prosperitatea economiei britanice. “Dar nu vreau să vă mint, sunt unii români care vin fără locuri de muncă sau care nu au unde să locuiască. Şi astfel de romi vă sperie pe voi“, afirmă el. Documentarul prezintă tocmai poveştile a trei astfel de persoane.

Documentarul a fost criticat de oficiali români şi membri ai comunităţilor româneşti din Anglia şi Scoţia, care spun că ar fi tendenţios la adresa românilor. De altfel, numeroşi români au participat, la Londra, la un protest “în tăcere” faţă de acest documentar.

Materialul difuzat de Channel 4 a primit însă şi reacţii pozitive, mai multe ONG-uri româneşti felicitând postul britanic pentru seria de reportaje şi arătând că protestele oficialilor români au fost generate de ignoranţă sau de ipocrizie, faţă de problema sărăciei.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

- Advertisement -
Sourcemediafax

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: