8.3 C
London
Saturday, November 6, 2021
8.3 C
London
Saturday, November 6, 2021

Autoritățile române îi îndeamnă pe românii din Marea Britanie să își rezolve actele de ședere

Avertisment pentru românii din Marea Britanie, după Brexit. Aceștia sunt sfătuiți de Ambasada României la Londra să își rezolve problemele legate de ședere, în contextul Brexit-ului, adică să obțină certificatul de înregistrare sau permisul de ședere.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis, la solicitarea Libertatea, că după referendum-ul privind statutul Marii Britanii în Uniunea Europeană s-a constatat un interes semnificativ din partea membrilor comunității româneşti privind eventualele modificări în legislația națională a Marii Britanii care ar putea afecta statutul lor pe teritoriul britanic.

Oficialii percizează că, în prezent nu au intervenit modificări de natură a schimba acest regim. În schimb, un mesaj important îl transmit autoritățile în privința rezolvării aspectelor ce țin de ședere.

Astfel, Ambasada României la Londra îndeamnă cetățenii români care nu au, încă, reglementată șederea în Marea Britanie să procedeze la înregistrarea la autoritățile locale, în special pentru obținerea certificatului de înregistrare sau a permisului de ședere.

- Advertisement -

Românii din Regat sunt sfătuiți, de asemenea, pentru o bună și corectă informare, să urmărească evoluția acestui viitor proces de negocieri prin intermediul paginilor de internet ale instituțiilor publice britanice sau române.

Solicitări puține de asistență consulară, pe tema Brexit-ului; Majoritatea întrebărilor se referă la cazuri sociale.

De la jumătatea anului 2016 au fost primite aproximativ 200 de solicitări de asistenţă consulară din partea românilor care trăiesc în Marea Britanie. MAE precizează că, față de mici excepții, aceste solicitări vizează cetățeni români care s-au aflat în situații deosebite, precum arestări, dispariții, accidente rutiere sau accidentări casnice, decese, dar și cazuri sociale, în care sunt implicați minori sau persoane fără adăpost, sau trafic de persoane în scop de exploatare sexuală sau prin muncă.

În principiu, cele mai multe cazuri sunt sesizate telefonic de către victimele cetățeni români, rude ori prieteni ai acestora, însă există și un număr mare de solicitări – preponderent prin email, de sprijin şi cooperare din partea autorităților britanice, cum ar fi spitale, ospicii, servicii sociale, poliție, închisori.

Numărul românilor și bulgarilor care trăiesc în Marea Britanie e în creștere față de anul trecut.

Numărul românilor care au preferat să trăiească în Marea Britanie este în creștere, în ciuda deciziei acestei țări de a părăsi Uniunea Europeană. Astfel, conform datelor publicate de Office for National StatisticsONS (Biroul Naţional Statistică al Marii Britanii) din 23 februarie 2017, migrația anuală, pe termen lung, a cetăţenilor români și bulgari (UE2) pe parcursul unui an, până în luna septembrie 2016 , a ajuns la cifra de 74.000.

Numărul românilor și a bulgarilor din Regat este în creștere cu 19.000 de persoane față de anul anterior, reprezentând 28% dintre migranții UE din UK. Principalul scop cu care aceștia vin în Marea Britanie este acela de a munci.

Comunitatea românească din Marea Britanie este, în general, bine integrată în societatea britanică şi deţine calificări profesionale înalte, marea majoritate a cetățenilor români ocupând locuri de muncă în sectoare deficitare ale pieţei muncii, cum ar fi medici, asistenţi medicali, asistenţi sociali, dar și în domenii care nu prezintă interes pentru forţa de muncă locală, dar care sunt necesare economiei şi societăţii britanice: agricultură, construcţii, îngrijirea persoanelor în vârstă.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: