9.5 C
London
Wednesday, November 17, 2021
9.5 C
London
Wednesday, November 17, 2021

Articol uimitor în Daily Mail despre Romania si Prinţul Charles

Farmecul princiar al României” şi „motivul pentru care una dintre cel mai puţin cunoscute ţări din Europa este potrivită pentru un rege” sunt doar câteva dintre frazele apreciative la adresa ţării noastre publicate într-un articol din Daily Mail, cu ocazia recentei vizite a prinţului Charles.

[pull_quote_center]La patru ore nord-vest de Bucureşti, la poalele Munţilor Carpaţi, se află un fost grajd reamenajat, cu însemnele regale (pene) ale prinţului de Wales, pictate pe coşurile de pe acoperiş. Este micul sat Valea Zălanului, aflat la capătul unui lung drum înnoroiat, în care elementele tradiţionale care calmează traficul – gropi uriaşe – îi protejează pe copiii care joacă fotbal de căruţele trase de cai şi de cărucioarele încărcate cu vase cu lapte, împinse de fermieri care poartă căciuli din blană de oaie[/pull_quote_center] se afirmă la începutul acestui articol apărut pe site-ul Daily Mail.

Prinţul Charles a făcut o vizită în această localitate săptămâna trecută, lansându-şi cu această ocazie propria fundaţie din RomâniaPrince of Wales Romania Foundation.

- Advertisement -

Iubesc România. Nu uitaţi, am o străbunică din Transilvania”, a spus moştenitorul tronului Marii Britanii.

[pull_quote_center]Poţi să înţelegi foarte uşor motivul pentru care prinţul Charles este atât de captivat de acele meleaguri, în special în această parte a anului, cu flori sălbatice din abundenţă, când violetele, spânzul şi garofiţele înfloresc în acelaşi timp, netulburate de erbicidele moderne şi substanţele de fertilizare[/pull_quote_center]

În Valea Zălanului, prinţul Charles deţine şapte camere duble în mai multe case, disponibile spre închiriere, însoţite de săli pentru duş, în care turiştii au la dispoziţie loţiuni de corp Highgrove.

Camera oficială a prinţului Charles are un prag căptuşit cu piele roşie deasupra uşii care duce în sala de baie, „pentru a scuti capul regal de o încoronare grăbită”, precizează, cu umor, jurnaliştii de la Daily Mail. Tavanul din sufragerie a fost ridicat cu aproximativ 2 metri, obţinându-se astfel un excelent spaţiu pentru lectură şi o panoramă spectaculoasă către văile de la poalele dealului.

În săptămâna petrecută în România cu ocazia vizitei prinţului Charles în Valea Zălanului, jurnaliştii britanici spun că nu au avut acces la televizor, radio, e-mail, ziare şi semnal la telefoanele mobile.

Prinţul Charles a cumpărat acea reşedinţă din Valea Zălanului în urmă cu 15 ani. Casa se află în vecinătatea proprietăţii contelui Tibor Kalnoky, un urmaş al fostei aristocraţii maghiare din Transilvania, a cărui familie a fost obligată să se refugieze în exil de regimurile nazist şi comunist, care s-a întors în România pentru a-şi restaura casa.

Căsătorit cu Anna, o localnică, contele Kalnoky are trei fii şi lucrează în prezent la renovarea fermei sale – aflată peste deal – în care există facilităţi pentru arte şi meşteşuguri şi sunt organizate cursuri de călărie pentru turişti şi pentru copiii din comunitatea romă.

Contele deţine şi un conac la Micloşoara, unde prinţul Charles se odihneşte când vine în vizită şi unde vizitatorii au la dispoziţie ghiduri de istorie şi ecologie. Cursuri de călărie – inclusiv pentru copii, cu ponei Shetland – sunt oferite turiştilor şi la Valea Crişului, unde se află reşedinţa principală a familiei Kalnoky.

[pull_quote_center]Marele avantaj al peisajului din Carpaţi constă în faptul că acolo nu există garduri şi sunt foarte puţine drumuri. Pentru pietoni sau pentru cai şi căruţe, sunt foarte puţine restricţii în privinţa locurilor în care vrei să mergi. Iubitorii de munte îşi instalează corturile şi îşi aprind focul oriunde vor, atât timp cât nu se tem de lupi, vulpi, urşi şi râşi[/pull_quote_center]

William Blacker, un apreciat scriitor britanic, autorul volumului „Along The Enchanted Way”, bun prieten cu prinţul Charles şi contele Kalkony, a scris o carte emoţionantă despre delicatul echilibru al vieţii dintre românii, maghiarii, saşii şi romii din Transilvania.

El consideră că un contact prea intens al Transilvaniei cu Europa Occidentală, caracterizată prin traficul intens şi obiceiurile moderne, ar putea să ducă la dispariţia obiceiurilor şi datinilor tradiţionale rurale din această zonă a României.

[pull_quote_center]Dacă vreţi să vă bucuraţi de un stil de viaţă medieval, nealterat de progresul modern, nu luaţi în bagaje prea multe lucruri din secolul al XXI-lea[/pull_quote_center]

Prinţul Charles s-a întâlnit, pe 31 mai, la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Klaus Iohannis, iar după întrevedere, moştenitorul coroanei britanice a plecat spre satul Valea Zălanului, din judeţul Covasna.

El a stat în Valea Zălanului două zile, apoi a mers în satul Viscri din judeţul Braşov. Acolo a lansat Fundaţia Prinţul de Wales de la Viscri.

Prinţul Charles are, prin fundaţia sa caritabilă din Marea BritanieThe Prince of Wales’s Charitable Foundation -, o casă săsească în satul Viscri, judeţul Braşov, pe care a oferit-o fundaţiei sale din România.

Potrivit unui comunicat al Fundaţiei Prinţul de Wales România, o bună parte a activităţilor noii fundaţii vor avea loc la Viscri, proprietatea deţinută de moştenitorul coroanei britanice urmând să fie restaurată şi transformată în Centrul de Pregătire al Prinţului de Wales în Transilvania.

Centrul va avea o sală de conferinţe, unde vor putea fi găzduite până la 70 de persoane, o cafenea şi posibilităţi de cazare „ce vor veni în sprijinul comunităţilor locale şi al miilor de vizitatori ce ajung în satul Viscri în fiecare an”, se afirmă în acelaşi comunicat.

Conform surselor citate, Fundaţia Prinţul de Wales este o organizaţie caritabilă cu scop educativ, care sprijină păstrarea patrimoniului arhitectural, agricultura şi dezvoltarea durabilă, fiind guvernată de un Consiliu Director ai cărui membri au fost numiţi de prinţul de Wales. În prezent, membrii board-ului sunt William Nye, Andrew Wright, Paula Wilson şi contele Kalnoky, iar director executiv este Aura Woodward, născută în România.

Fundaţia Prinţul de Wales va oferi la început cursuri de restaurare atât pentru comunităţile locale, cât şi pentru studenţi şi ucenici din străinătate.

Prinţul de Wales este patron al Transilvania Fest – un târg de produse locale, cultură şi meşteşuguri din zona Transilvaniei, dar şi patron al Faure-Alderson Romanian Appeal – o organizaţie caritabilă ce ajută adulţi şi copii care suferă de boli psihice. Prinţul Charles este preşedinte şi patron pentru peste 420 de organizaţii caritabile, 14 dintre acestea formând grupul The Prince’s Charities.

Prinţul Charles a fost în Transilvania de mai multe ori în ultimii ani, în vizite private, în judeţele Mureş, Covasna, Harghita şi Braşov.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook sau urmati-ne pe Twitter.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: