18.4 C
London
Monday, June 27, 2022
18.4 C
London
Monday, June 27, 2022

Anunț important pentru moldovenii din Irlanda și Marea Britanie

BRD a anunțat organizarea în străinătate a consultărilor bilaterale și multilaterale cu diaspora Republicii Moldova din Irlanda și Marea Britanie.

Biroul Relații cu Diaspora (BRD) din cadrul Cancelariei de Stat a Republicii Moldova în parteneriat cu Organizația Internațională pentru Migrație, Misiunea din Republica Moldova, au anunțat despre continuarea organizării în străinătate a consultărilor directe bilaterale și multilaterale cu diaspora Republicii Moldova în țările de destinație ale imigranților moldoveni. Ultimele au avut loc în Canada, conform comunicatului BRD.

«Necesitatea organizării unor astfel de vizite rezultă din angajamentele internaționale, asumate de către Republica Moldova, precum și pentru că au parvenit multiple cereri din partea diasporei, privind implicarea directă a conaționalilor, stabiliți peste hotare, în procesul de elaborare și implementare a politicilor publice de interes strategic, pentru dezvoltarea țării».

- Advertisement -

Consultările se desfășoară în cadrul Programului „Guvernul vine mai aproape de tine, prevăzut în Strategia Națională „Diaspora 2025” și constau în organizarea de către a BRD a unor misiuni orientate să identifice necesitățile concrete și stringente ale imigranților și definirea cadrului de cooperare cu statele de destinație a imigranților moldoveni, inclusiv prin intermediul negocierii/ajustării unor acorduri bilaterale.

În acest sens, în cadrul consultărilor cu diaspora Republicii Moldova:

  • a) vor fi identificate problemele stringente ale imigranților/diasporei și vor fi discutate unele soluții practice imediate;
  • b) vor fi discutate necesitățile de natură educațională/didactica a generației a doua de copii din diasporă și posibilele soluții;
  • c) diaspora va fi consultată în vederea elaborării unor politici, programe sau servicii publice, care ar contribui la soluționarea pe termen mediu și lung a problemelor cu care se ciocnesc cetățenii R.M. peste hotare;
  • d) vor fi examinate oportunitățile perfecționării cadrului bilateral de cooperare cu țările de destinație în baza priorităților enunțate de conaționalii noștri.

Totodată, BRD anunță că va promova modelul și recenta experiență a lansării primului Consiliu Național al Diasporei din Canada, care a fost creat pentru a armoniza și coordona activitățile diferitelor ONG-uri și grupuri ale originarilor din Republica Moldova, stabiliți în Canada.

Realizarea obiectivelor de mai sus se regăsește întru totul în funcțiile de bază ale misiunilor diplomatice și consulare, aflate în străinătate, care la indicațiile MAEIE trebuie să facă față cerințelor, scutind astfel de numeroasele cheltuieli pentru deplasările delegațiilor BRD.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: