2.7 C
London
Tuesday, January 25, 2022
2.7 C
London
Tuesday, January 25, 2022

Anchetă oficială privind situaţia studenţilor români din Marea Britanie

[quote_box_center]Marea Britanie se află în centrul unui nou scandal legat de felul în care românii şi bulgarii sunt trataţi pe teritoriul acestei ţări[/quote_box_center]. De data asta, e vorba despre studenţii cărora le-a fost sistată posibilitatea de împrumut, banii fiindu-le necesari pentru a se întreţine.

Comisia Europeană va demara o anchetă în Marea Britanie referitoare la decizia acestei ţări de sistare a împrumuturilor pentru întreţinere de care beneficiau studenţii din spaţiul Uniunii Europene. Cei mai afectaţi de această situaţie sunt tinerii din România şi Bulgaria, motiv pentru care europarlamentarul român Renate Weber a adresat o interpelare pe tema în cauză comisarului european pentru Educaţie, Androulla Vassiliou. Răspunsul oficialului de la Bruxelles a fost că Londra va fi supusă unei investigaţii amănunţite.

- Advertisement -

[quote_box_center]Sesizarea Comisiei Europene[/quote_box_center]

Decizia britanicilor de suspendare a împrumuturilor pentru întreţinere, destinate studenţilor din spaţiul UE care învaţă în Regatul Unit, a intrat în vigoare încă din noiembrie anul trecut. Londra anunţase la acea dată că doreşte să clarifice motivaţia acestor solicitări, după ce numărul lor a crescut brusc, susţine Londra, încât se punea în discuţie legitimitatea cererilor. Deşi se vorbea despre o măsură temporară, sistarea împrumuturilor s-a prelungit, motiv pentru care europarlamentarul Renate Weber a făcut acum demersuri pentru clarificarea problemei.

La rândul său, comisarul european pentru Educaţie a ţinut să precizeze că, în urma verificărilor de până acum, decizia Londrei nu încalcă drepturile cetăţenilor. Cu toate astea, Androulla Vassiliou admite că situaţia nu este în regulă, mai ales cu privire la prelungirea termenului de sistare a împrumuturilor.

„Mai multe plângeri primite de Comisie în acest sens au aruncat o îndoială cu privire la modul în care autorităţile din Regatul Unit s-au ocupat, într-adevăr, de această situaţie în timp util“, arată comisarul european, ca răspuns la interpelarea europarlamentarului român.

[quote_box_center]Actele justificative ale studenţilor nu mai înseamnă nimic[/quote_box_center]

Mai mult decât atât, Renate Weber a sesizat această problemă şi comisarului pentru Justiţie, Viviane Reding, accentuând pe seama impactului negativ al deciziei autorităţilor de la Londra asupra tinerilor români şi bulgari care studiază în Marea Britanie.

S-a ajuns în situaţia în care unii tineri îşi pun serios problema dacă mai pot să-şi continue studiile în această ţară, având în vedere imposibilitatea de a-şi mai asigura mijloacele pentru întreţinere. Este pusă în discuţie chiar şi posibilitatea ca britanicii să caute nod în papură studenţilor români şi bulgari, pentru a nu le mai acorda sprijinul material de care au nevoie. Renate Weber face astfel referire la „modul defectuos în care instituţia care se ocupă de verificarea şi acordarea împrumuturilor pentru studenţi“. Ca dovadă stau cazurile tinerilor care au depus actele şi dovezile necesare, atestând că se află în Marea Britanie pentru studiu şi că împrumuturile pentru întreţinere le sunt necesare. Cu toate astea, ei încă aşteaptă ca acest sprijn să fie reluat, fără nici o speranţă până în momentul de faţă.

[quote_box_center]Bucureştiul cere explicaţii[/quote_box_center]

Un demers similar a fost făcut între timp şi de Ministerul Afacerilor Externe, Bucureştiul adresându-se comisarilor europeni pentru Justiţie, Drepturi Fundamentale şi Cetăţeni, pentru Educaţie, Cultură, Multilingvism şi Tineret. S-a accentuat ideea că situaţia devine pe zi ce trece mai gravă, cei mai afectaţi fiind studenţii din România şi Bulgaria, tinerii considerându-se discriminaţi faţă de colegii lor din alte state ale Uniunii Europene care studiază în Marea Britanie.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: