2.7 C
London
Tuesday, January 25, 2022
2.7 C
London
Tuesday, January 25, 2022

Ana Blandiana deschide Festivalul de Poezie “Poetry International” de la Londra

[quote_box_center]Poeta şi eseista Ana Blandiana deschide, joi, la Londra, Festivalul de Poezie “Poetry International“, fondat de autorul britanic Ted Hughes în anul 1967.[/quote_box_center]

Ana Blandiana va participa, alături de alţi cinci mari poeţi din diferite părţi ale lumii – Robert Hass, Carolyn Forché, Kutti Revathi, Nikola Madzirov şi Anne Michaels, precum şi de artistul egiptean de hip-hop Mohammed El Deeb, la evenimentul de gală prilejuit de lansarea ediţiei din 2014 a festivalului.

- Advertisement -

Poetry International” este un festival de poezie interdisciplinar, la care iau parte poeţi din întreaga lume, dar şi artişti de diverse orientări. Pe lângă lecturi publice de poezie şi dezbateri, manifestarea include colaborări inedite cu alte domenii artistice, precum muzica, dansul şi artele vizuale.

[pull_quote_center]Organizat de către Southbank Centre, una dintre cele mai de prestigioase instituţii culturale din Marea Britanie, festivalul se va desfăşura în perioada 17-21 iulie.[/pull_quote_center]

La ediţia din acest an, România se bucură de o prezenţă bine marcată, prin participarea Anei Blandiana la evenimentul de deschidere a festivalului, dar şi prin includerea unor poeme semnate de Nina Cassian şi Doina Ioanid între cele mai frumoase 50 de poezii de dragoste ale ultimilor 50 de ani, care urmează să fie citite la Southbank Centre în cadrul unui eveniment literar, în data de 20 iulie.

În cadrul evenimentului vor fi citite poeziile “The Yellow Dog/ Câinele galben“, de Doina Ioanid, şi “Lady of Miracles/ Donna miraculata“, de Nina Cassian, care au fost incluse şi într-un clasament al celor mai frumoase 50 de poezii de dragoste din ultimii 50 de ani.

Tradusă în 23 de limbi, printre care franceză şi neerlandeză, Ana Blandiana s-a remarcat ca poetă şi eseistă, dar şi ca actor de prim-plan al societăţii civile din România. În 1990, poeta reînfiinţa PEN Clubul Român, al cărui preşedinte avea să devină. Ana Blandiana a fost unul dintre iniţiatorii Alianţei Civice, pe care a condus-o între 1991 şi 2001, dar şi membru fondator şi preşedinte al Academiei Civice, care a înfiinţat, sub egida Consiliului Europei, Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighet.

Poeta este, de asemenea, membră a Academiei Europene de Poezie, a Academiei de Poezie “Stéphane Mallarmé” şi a Academiei Mondiale de Poezie..

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: