2.6 C
London
Friday, January 28, 2022
2.6 C
London
Friday, January 28, 2022

Ambasada României din Marea Britanie a organizat o conferință dedicată căderii Zidului Berlinului

[quote_box_center]Ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, a găzduit miercuri o conferință ce a marcat împlinirea a 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului, ‘anul care a schimbat lumea‘. Evenimentul a fost prezidat de Sir Malcom Rifkind, politicianul britanic cu cea mai lungă activitate ministerială neîntreruptă în slujba țării sale de la Lordul Palmerston (secolul XIX) încoace, scrie diplomatul român într-un articol publicat joi online de Huffington Post.[/quote_box_center]

De asemenea, invitat de onoare la eveniment a fost profesorul Roger Scruton, scriitor, filosof și lider de opinie, care între 1979 și 1989 a fost un susținător activ al disidenților din Europa de Est aflată sub patronaj sovietic.

- Advertisement -

[pull_quote_center]Memoria este una dintre cele mai importante atribute umane, iar pentru mine asistarea la un astfel de eveniment a fost un privilegiu’, a afirmat Jinga, mărturisind că ‘a fost ca și cum mă uitam la un film în care jucasem cu mulți ani în urmă[/pull_quote_center]

În articolul publicat de Huffington Post, șeful misiunii diplomatice române face o trecere în revistă a celor 42 de comunism din România, a luptei de rezistență și a represiunii efectuate de Securitate, ajungând în anul de referință 1989, când, după căderea Zidului Berlinului, ‘toată lumea aștepta ca și în România să aibă loc o furtună‘. În context, Ion Jinga remarcă faptul că ‘România a avut una dintre cele mai persistente rezistențe armate anticomuniste’.

Dar toate acestea sunt istorie acum. În decembrie 1989 a avut loc un nou început pentru România și români‘, a scris Jinga, de profesie inginer, amintindu-și că s-a alăturat Ministerului Afacerilor Externe la sfârșitul lui 1992. ‘Un sondaj de opinie realizat în septembrie a arătat că o mare parte a românilor (81,6%) consideră că democrația este principalul câștig al societății românești la 25 de ani de la căderea comunismului‘, a punctat el.

După anii grei de comunism, ‘[pull_quote_center]am învățat să ne revenim rapid, iar la 25 de ani după reîntoarcerea la democrație, România este un stat european modern și un membru mândru al Uniunii Europene și al Alianței Nord-Atlantice[/pull_quote_center]’, conchide ambasadorul român.

- Advertisement -
Sourceagerpres

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: