5.7 C
London
Thursday, December 9, 2021
5.7 C
London
Thursday, December 9, 2021

Alegerea unui presedinte total proeuropean in Franta, nu este deloc o veste buna pentru Brexit

Daca premierul britanic l-a felicitat pe viitorul presedinte francez, dupa victoria de duminica, cu siguranta ca nu i-a picat bine pozitia sa ferma privind negocierile Brexit.

Alegerea unui presedinte total proeuropean a fost un eveniment parca dificil de inteles de presa britanica, unde UE este larg prezentata ca un Titanic de pe care englezii au sarit la timp.

Tabloidele, care nu au avut ochi decat pentru Marine Le Pen, ironizau, dupa primul tur al prezidentialelor din Hexagon, ”noua revolutie franceza” pentru a sublinia avansul extremei drepte eurofobe.

- Advertisement -

Daily Mail a ignorat pur si simplu, pe pagina intai, alegerea lui Macron, preferandu-l pe printul Harry. Pentru ca, din punct de vedere britanic, sosirea lui Macron la Elysee nu este deloc o veste buna, in ciuda declaratiilor lui May care doreste ”un parteneriat cu o UE sigura si prospera” si ”spera sa colaboreze” cu Macron. Insa, in timp ce Londra revendica un acces privilegiat la piata unica europeana, chiar dupa ce o va parasi, Macron a spus raspicat ca nu se pune problema ca un Regat Unit post Brexit sa beneficieze de aceleasi drepturi ca statele membre, calificand Brexit ”o mare greseala” , decis sa apere integritatea pietei unice europene, noteaza Le Monde.

Hard Brexiter

Emmanuel Macron va dovedi fermitate in negocierile conditiilor Brexit dar nu va cauta sa pedepseasca Marea Britanie, a declarat ieri consilierul economic al noului presedinte francez, Jean Pisani-Ferry.

Nimeni, a continuat acesta nu are interesul sa genereze un Brexit dur, care ar rupe total relatiile dintre Marea Britanie si restul Uniunii Europene, dupa divort.

Toate partile au, in schimb, interesul ca aceste legaturi sa fie mentinute, in domenii precum economia si securitatea. ”Dar, in acelasi timp, interesele noastre sunt divergente asupra anumitor aspecte ale negocierilor. Cu atat vor fi negocierile dure, cu atat el (Macron) va fi mai dur”, a transmis Jean Pisani pentru BBC.

Scepticii UK: O infrangere ca in fata Germaniei

Duminica seara, Leave. EU, campania ultraeurofobilor britanici, compara rezultatul prezidentialelor franceze cu, atentie, infrangerea Frantei in fata Germaniei, in 1940. Mai putin grosier, The Telegraph (anti UE) a subliniat ieri ”tineretea si lipsa de experienta” a noului presedinte, evocand o ”Franta divizata”, de unde Macron nu va putea convinge Germania sa relanseze UE.

The Guardian (pro european) afirma ca victoria lui Macron este mai degraba o ”usurare” (evitandu-se ascensiunea lui Le Pen) decat ”un eveniment de sarbatorit, mult noroc, domnule Macron, veti avea nevoie”.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: