8.8 C
London
Friday, December 24, 2021
8.8 C
London
Friday, December 24, 2021

Ai nevoie de cel putin 1.600 de lire, daca pleci în Marea Britanie.

Ghid practic de informare pentru cetăţenii români care vor să plece în Marea Britanie este un bun îndrumar pentru aceştia, oferind informaţii bogate despre condiţiile de trai din această ţară, despre locurile de muncă şi despre documentele necasare pentru şedera în această ţară.

Conform ghidului, românii trebuie să aibă în primul rând cel putin 1.600 de lire sterline la ei, când pleacă în Marea Britanie. Din această sumă, ei s-ar putea susţine pe maximum trei luni, mai ales când nu au deja contractat un loc de muncă în Marea Britanie.

- Advertisement -

Un alt lucru foarte important priveşte actele pe care trebuie să le ia cu ei românii care se hotărăsc să meargă în această ţară: acte de identitate, acte de studii sau orice alt act ce i-ar putea ajuta să locuiască şi să muncească acolo.

Cât priveşte activităţile pe care intenţionează să le facă, acestea sunt de trei categorii: cele reglementate prin lege, pentru care este necesară recunoaşterea diplomelor şi a calificărilor obţinute în celelalte state nereglementate, şi cele care pot fi exercitate în mod liber, fără o calificare specială.

Cele mai căutate meserii sunt: specialişti în finanţe şi vânzări, vânzători în magazine şi pieţe, personal informaţii clienţi şi vânzători stradali. Iar cât priveşte condiţiile de muncă, există salariaţi, lucrători şi lucrători independenţi.

Angajaţii au dreptul să primească o informare scrisă cu privire la condiţiile în care se vor derula raporturile de muncă şi să fie plătiţi cel puţin la nivelul salariului minim naţional acordat pentru fiecare oră de activitate, potrivit informaţiilor din ghid.

Tariful pe oră este de 6,50 lire pentru persoanele cu vârste de peste 21 de ani, 5,13 lire pentru cei care au între 18 şi 20 de ani, 3,79 lire pentru persoanele de 16-17 ani şi 2,73 lire pentru ucenicii care au sub 19 ani şi se află în primul an de ucenicie.

[pull_quote_center]Pentru munca ilegală se aplică amenzi de până la 20.000 de lire atât angajatului, cât şi angajatorului. Angajaţii nu pot fi forţaţi să lucreze mai mult de 48 de ore pe săptămână şi au dreptul la un concediu de cel puţin 28 de zile pe an.[/pull_quote_center]

Legislaţia britanică prevede că angajatului trebuie să i se reţină şi să i se vireze către stat taxele şi impozitele salariale şi că poate apela gratuit un serviciu telefonic de asistenţă privind salarizarea şi condiţiile de muncă. Acesta este disponibil şi în limba română şi poate fi apelat la numărul 0800.917.2368.

Cetăţenii români care pleacă în Marea Britanie pentru a munci vor putea cere ajutoare sociale pentru cel mult trei luni, după aceea trebuind să facă dovada că au perspective clare de angajare.

Actele necesare pentru mutarea în Marea Britanie sunt:

  • paşaportul sau documentul de identitate valabil UE/SEE.
  • Card european de sănătate emis de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate din România certificate.
  • diplome.
  • atestări şi referinţe privind ocuparea altor locuri de muncă (în original şi traduceri legalizate).
  • orice alte permise şi licenţe (spre exemplu permisul de conducere).
  • CV-uri şi scrisori de intenţie redactate în limba engleză.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

- Advertisement -
Sourceromaniatv

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: