12.6 C
London
Saturday, November 13, 2021
12.6 C
London
Saturday, November 13, 2021

Adevărul despre agențiile de muncă din Anglia

Adevărul despre locurile și agențiile de muncă din Anglia si care e realitatea despre anul fiscal in UK referitor la agenții.

Mulți din afara UK nu știu ce înseamnă agențiile de muncă, așa că ar fi cazul să explicam.

Agențiile de muncă în UK sunt pe mai multe categorii ca, îngrijitori la case de bătrâni, construcții, șoferi, hoteluri și chiar IT. Faptul că aceste locuri de muncă sunt preponderent forței brute mai mult decât inteligenței umane, practic acestea sunt locurile de muncă special destinate pentru emigranții europeni.

  • La agențiile de muncă pentru construcții se face înscrierea la acestea prin telefon și mai rar la fața locului.
  • La agențiile de carer /nursing (îngrijitori de bătrâni, infirmieri) se face selecția numai la fața locului și trebuie obligatoriu CRB check (cazier), pentru că se lucrează cu oameni vulnerabili din punct de vedere sanatate.
  • La agențiile de șoferi, la fel, se face selecția fie prin telefon, fie la fața locului, după caz și uneori, în funcție de ce job ca șofer prestezi, trebuie și la acestea cazier.
  • La hoteluri se face selecția de obicei la fața locului ca și la IT, pentru că la hoteluri trebuie să te pună la teste, la fel ca si in computere.
  • Pe informatică este cel mai greu de intrat și de găsit joburi datorită pieței suprasaturate pe acest domeniu unde sunt selectați candidați pe sprânceană datorită ponderii imense deținute de indieni și pakistanezi.

Ce este valabil la toate categoriile de joburi prin agenții enumerate mai sus? Faptul că trebuie să ai CV cu tine și cu mentiunea numai pe specialitatea aplicată. Altfel nu ți se va lua în considerare la o eventuală colaborare. UTR number care este valabil la toate agențiile de muncă, este practic numărul tău oficial că ești cu acte în regulă prestator de servicii (self employed).

- Advertisement -

Ce face diferența între a fi self employed cu UTR (Unique TaxPay Reference) si LTD (company limited) este practic modul în care sunt plătite taxele și având fiecare avantaje și dezavantaje. În timp ce cu UTR nu poți angaja oameni ci mergi doar tu să-ți oferi serviciile, ca LTD poți angaja oameni pentru care răspunzi și plătești munca prestată de aceștia. În plus, ca LTD iți poți lua mașină pe firma ta, pe când ca self employed, doar proprietate personală.

În marea majoritate a cazurilor, a fi angajat prin agenție la hotel, nu prea necesită engleză, dar pentru ca să lucrezi cu conaționali, e o adevărată provocare din cauza invidiei, saraciei cu care s-au confruntat mulți și lăcomiei după bani.

Cele mai bine plătite joburi prin agenție sunt fără îndoială cele pe construcții, IT și nursing. Ce înseamnă nursing? Sunt infirmieri care au PIN Number (care se obține prin aplicarea pe site-ul https://www.nmc.org.uk/registration/) și care are ca job principal răspunderea peste toți îngrijitorii de bătrâni si ai drept de administrat medicamente și injecții. Un nursing ajunge la 17-20 chiar și 25 £/h, in timp ce la companie, dacă ești angajat, ajungi la maxim 15 £/h.

Ce înseamnă PAYE? Este “pay-as-you-earn“, iar agenția iti plătește automat taxele la guvern. Mulți confundă PAYE cu a fi self employed, ceea ce este o mare greșeală. Pentru că a fi self employed la o agenție, e obligația dumitale să faci plățile la guvern, nu ți se plătește automat ca la metoda PAYE.

Joburile ca șofer la agenții rentează cel mai bine pe categoria TIR-uri. Banii sunt mult mai buni decât a fi șofer doar cu categoria B. In timp ce la categoriile B esti majoritatea cazurilor plătit cu minim pe economie, ca șofer pe TIR urcă binișor la dublul minimului pe economie.

Joburile la hoteluri sunt cele mai prost plătite și pentru că mulți nu-și știu drepturile, de multe ori ești obligat să faci față sclaviei legale moderne. La fiecare an fiscal, care începe pe 5 aprilie, dacă nu depășești 10.500 £/an, îți recuperezi integral banii de taxe inapoi ca PAYE.

Ca self employed, îți faci self assessment singur.

Dacă depășești baremul de bani care ti-au intrat pe anul anterior, te rupe la buzunar la propriu. Numai un contabil experimentat iți poate face taxele în așa fel încât să nu te jecmaneasca si sa te ajute recuperarea taxelor la un nivel superior decât dacă ar fi “pe bune“.

Curios ce se va întâmpla cu toți europenii care lucrează acum în Anglia pe joburile mai sus mentionate. Pentru că mulți recomandă să ai rezidență sau să aplici pentru cetățenie.

Nu stim vor puteam fi înlocuiți toți de către alte nații în 2 ani de când cu Brexit-ul.

Material făcut de Oliver Armand SuperBlackbird

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: