1 C
London
Tuesday, January 18, 2022
1 C
London
Tuesday, January 18, 2022

7 din 10 români vor să rămână în Marea Britanie după Brexit

Site-ul AngliaMea.ro a formulat o serie de chestionare pentru a afla planurile românilor din Marea Britanie după Brexit şi cum a schimbat acest vot percepţia lor despre UE.

La întrebarea „Ce veţi face dacă are loc Brexit-ul?” aproximativ 70% au răspuns „Voi rămâne aici dacă voi avea acest drept”. Un procent de aproape 10% vor părăsi UK chiar dacă vor avea dreptul să trăiască aici, iar restul de 20% s-au declarat indecişi.

Chiar şi după valul de atacuri rasiste ce au urmat Brexit-ului, românii speră să-şi poată construi un viitor în Marea Britanie.

- Advertisement -

Rezultatul referendumului din iunie a fost o surpriză pentru toată lumea, inclusiv pentru români. Înainte de vot, 80% dintre cei chestionaţi au fost convinşi că UK va alege să rămână în Uniune, scenariul unui Brexit fiind atunci greu de imaginat pentru multă lume.

În prezent, mulţi români sunt îngrijoraţi, neştiind exact cum îi va afecta decizia britanicilor.

Majoritatea pun rezultatul referendumului pe seama imigranţilor, acesta fiind punctul pe care au insistat cei mai mulţi dintre susţinătorii Brexitului în campania lor.

O bună parte dintre românii din Marea Britanie au muncit înainte într-o altă ţară. La întrebarea „În afară de UK, aţi muncit în străinătate?” aproape 60% au răspuns afirmativ, restul de aproximativ 40% fiind la prima experienţă de acest gen.

Criza economică din ultimii ani a afectat din plin multe dintre ţările preferate de români ca destinaţie pentru muncă (Spania, Italia).

O parte dintre ei şi-au îndreptat atenţia spre Marea Britanie, una dintre ţările europene mai puţin afectate şi care în 2014 a ridicat restricţiile pentru români şi bulgari pe piaţa muncii.

Se pare că Brexit-ul a reaprins pentru unii români scânteia euroscepticismului. La întrebarea „Credeţi că României i-ar fi mai bine în afara UE?” mai mult de jumătate au răspuns „Nu, este mai bine că suntem în UE”. Totuşi, o proporţie de aproximativ 30% au răspuns „Da, ar fi fost mai bine să nu fi intrat în UE”, în timp ce 3% sunt de părere că „A fost bine până acum, dar ar trebui să ieşim”, restul fiind indecişi.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: