13 C
London
Saturday, January 29, 2022
13 C
London
Saturday, January 29, 2022

25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Irlanda

Relațiile bilaterale româno-irlandeze au evoluat considerabil în toată această perioadă, Irlanda fiind un susținător al României în procesul de integrare europeană și, după 2007, un partener constant al țării noastre în cadrul Uniunii Europene

Potrivit MAE, dialogul politic bilateral s-a concretizat prin numeroase vizite la nivel guvernamental și parlamentar, precum și printr-o cooperare susținută la nivelul UE și în cadrul altor organizații internaționale, pe baza valorilor și intereselor pe care cele două state le împărtășesc.

De asemenea, cooperarea economică constituie un factor de dinamizare a relației bilaterale, cu o tendință constantă de creștere și diversificare în ultimii ani.

- Advertisement -

MAE arată că un moment cheie, care a confirmat calitatea relațiilor bilaterale româno-irlandeze, a fost decizia de a liberaliza accesul lucrătorilor români pe piața irlandeză a muncii, în iulie 2012, cu doi ani în avans față de termenul limită de menținere a restricțiilor pe piața muncii.

Una dintre cele mai dinamice componente ale relației bilaterale cu Irlanda o reprezintă, conform MAE, colaborarea culturală.

Astfel, se amintește că un moment de referință l-a reprezentat organizarea, în octombrie 2014, a “Zilelor Culturii Române la Dublin“, eveniment amplu care a oferit publicului irlandez cele mai importante reușite ale muzicii, filmului, teatrului, reflecției intelectuale, literaturii și artelor românești din ultimii ani.

MAE menționează că artiști irlandezi se inspiră din folclorul și tradițiile românești. În acest sens, sunt dați ca exemplu Shaun Davey, care a prezentat pe scene din Irlanda și România creația sa “Vocile din Cimitirul Vesel“, un exemplu al simbiozei dintre muzica tradițională românească și irlandeză, Peter Hurley, organizatorul Festivalului Intercultural de Tradiție Maramureșeană “Drumul lung spre Cimitirul Vesel” sau Philip O’Ceallaigh, scriitor distins cu “Rooney Prize for Irish Literature” și “Glen Dimplex New Writers Award 2006“, stabilit de mai mulți ani la București.

MAE arată și că legăturile dintre România și Irlanda sunt întregite de cooperarea în domeniul academic, relevanță specială având programul de Masterat în studii irlandeze, înființat în 1999, la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca.

Un alt factor de legătură între cele două state care contribuie deopotrivă la amplificarea relației bilaterale, precum și la dezvoltarea societății multiculturale irlandeze este comunitatea românească stabilită în Irlanda, în prezent una dintre cele mai numeroase din această țară.

La 18 aprilie 1990, Guvernele român și irlandez și-au exprimat dorința comună privind stabilirea relațiilor diplomatice.

Ambasada României din Dublin a fost înființată la 20 mai 1994, iar Ambasada Irlandei la București a fost înființată la 15 august 2005.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

- Advertisement -
Sourceagerpres

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: