9.3 C
London
Thursday, October 21, 2021
9.3 C
London
Thursday, October 21, 2021

18 de milioane de lire pentru a studia gheţarul gigant din Antarctica

Marea Britanie şi Statele Unite au demarat un proiect comun de cercetare în Antarctica. Costurile vor ajunge la 18 de milioane de lire pentru a studia gheţarul gigant din Antarctica, care a început deja să se topească, contribuind la creşterea nivelului apelor în oceane.

Oamenii de ştiinţă doresc să afle ce se va întâmplă dacă ghetarul se va prăbuşi tinând cont că are suprafaţa statului Florida.

Cercetarea gheţarului Thwaites, din vestul Antarcticii, care este cu aproximaţie de mărimea statului Florida sau al Marii Britanii, se va desfăşura timp de cinci ani şi implică 100 de oameni de ştiinţă. Stratul de gheaţă se topeşte din Groenlanda până în Antarctica, iar încălzirea globală provocată de om contribuie la accelerarea fenomenului.

- Advertisement -

Dacă Thwaites şi vecinul său, Pine Island, s-ar prăbuşi brusc, nivelul mărilor ar putea creşte cu peste trei metri, ameninţând oraşe precum Shanghai şi San Francisco sau regiuni de coastă aflate la altitudine joasă.

Oamenii de ştiinţă vor încerca să afle în primul rând dacă prăbuşirea gheţarului ar putea începe în următoarele decenii sau secole. Deşi multe informaţii sunt obţinute cu ajutorul sateliţilor, unele aspecte ale gheţii şi oceanului nu pot fi determinate din spaţiu.

La proiect vor lua parte şi cercetători din Coreea de Sud, Germania, Suedia, Noua Zeelandă şi Finlanda, mai notează sursa.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: