regatulunit.com Misterul-ceții-ucigașe-din-Londra

În anul 1952 străzile Londrei au fost învăluite într-o ceață densă, aceasta fiind cea mai gravă poluare atmosferică din istoria Europei. Misterul apariției acestei ceți a fost rezolvat în zilele noastre, 60 de ani mai târziu.

Pe 5 decembrie 1952 o ceață densă învăluia capitala Marii Britanii. Locuitorii nu s-au îngrijorat, ei mai văzând asfel de fenomene. Însă condițiile deveneau din ce în ce mai rele, cu fiecare zi ce trecea. Cerul devenise negru, iar vizibilitatea se redusese la câțiva metri. În cele cinci zile cât a durat fenomenul, 150.000 de persoane au fost spitalizate, dintre care 12.000 au murit, majoritatea din cauza unor infecții ale căilor respiratorii, notează Daily Mail.

Anunturi pentru romani in UK –
Promoveaza-ti afacerea intr-un mod inedit.
http://anunturiuk.com/

Cu o zi înaintea apariției ceții, mai exact joi, 4 decembrie 1952, un anticiclon s-a instalat asupra Londrei, schimbând brusc nivelul temperaturii. Astfel s-a făcut extrem de frig. Oamenii și-au alimentat sobele pentru a se încălzi, iar coșurile au început să fumege.

Existau apoi centralele electrice ale Londrei, toate alimentare cu cărbune. Contribuie și ele la creșterea nivelului de poluare. Cerul, deja acoperit, se transformă într-un „big smoke” (fum uriaș).

Vina aparține, deci, sobelor sau mai degrabă unei combinații toxice: cărbunele de după război, de o calitate mediocră, conținea o anumită proporție de sulf, ceea ce a sporit cantitatea de dioxid de sulf prezent în fumul degajat.

Anticiclonul, care a împiedicat dispersia gazelor poluante, și temperatura scăzută, care a favorizat condensarea vaporilor de apă, au agravat situația.

O echip internațională de chimiști au vrut să afle, totuși, ce proces chimic ar fi putut conduce la apariției ceții ucigașe.

Cercetătorii știau că sulful contribuise la crearea ceții și că particulele ce conțineau acid sulfuric aveau legătură cu decesele. Dar nimeni nu reușea să explice originea acestui acid sulfuric. Ei bine, tocmai au dezlegat acest mister. „Vinovat” este dioxidul de azot, un alt subprodus rezultat din combustia cărbunelui. În amestec cu dioxidul de sulf creează acidul sulfuric și provoacă „ceața”.

Cercetătorii spun că ceea ce se produce azi în China este o ecuație similară cu cea din 1952 de la Londra.

Mai mult: în afară de dioxidul de sulf și de dioxidul de azot, care provin în principal de la centralele electrice ale țării, intervine în proces și amoniacul, care rezultă din folosirea îngrășămintelor și a mașinilor.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.