regatulunit.com Marea-Britanie-cumpără-1.000-de-filtre-de-apă-din-Transilvania

Agenția pentru Dezvoltare Internațională a Marii Britanii, UK AID, care este o agenție guvernamentală, va cumpăra 1.000 de sisteme de filtrare a apei produse în Transilvania.

Sistemele de filtrare vor fi produse pe platforma unei firme clujene de către o companie sibiană.

Filtrele vor fi amplasate de UK AID în zonele de conflict, în taberele de refugiați și în alte zone în care lipsa apei potabile echivalează cu o criză umanitară de mari proporții.

Este vorba de un sistem dezvoltat de echipa tânărului cercetător Khaled al-Mezayen din Sibiu și care este produs pe platforma unei fabrici clujene, Energom. Sistemul de filtre va fi folosit în întreaga lume.

Ne-am întâlnit cu UK AID, care a organizat o licitație acum cinci luni, pe site-ul lor. Am participat la această licitație și suntem singura firmă din România declarată câștigătoare la licitația respectivă. Celelalte firme câștigătoare sunt, în general, din Anglia. Cele 1.000 de aparate trebuie furnizate într-o perioadă de patru ani“, a declarat Khaled al-Mezayen.

Sistemul poate asigura alimentarea cu apă potabilă pentru 5.000 de persoane. „Este vorba de un sistem de tip plug-and-play. Filtrul trebuie conectat la o sursă de energie electrică și la una de apă și produce apă potabilă care poate fi consumată fără probleme“, a explicat Khaled al-Mezayen.

Deocamdată, la Cluj, au fost produse doar câteva bucăți, iar unele dintre acestea au fost donate unor sate din Transilvania care aveau probleme cu apa potabilă. „Planul nostru e să dotăm și alte comunități, inclusiv spitale sau organizații precum Crucea Roșie“, a precizat Khaled al-Mezayen.

Sistemul de filtrare dezvoltat în Transilvania este apreciat și pentru că filtrele nu trebuie schimbate decât o dată la 10 ani. De asemenea, costurile de operare sunt foarte mici, iar producția de apă potabilă pentru o persoană nu costă decât 20 de bani pe zi, ceea ce înseamnă că sistemul poate fi folosit chiar și de cele mai sărace comunități. Recent, sistemul a fost recompensat și cu Central European Start-Up Award – premiul competiției naționale. De asemenea, a intrat în finala unei competiții internaționale care premiază inovația și care va avea loc în capitala Bulgariei, Sofia.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.