regatulunit.com Londra-s-a-împotmolit-în-negocierile-pentru-Brexit

Planurile premierului britanic Theresa May în ceea ce privește Brexitul se lovesc de o nouă problemă legală, în condițiile în care Curtea Supremă este așteptată să decidă dacă unele puteri pe care le deține Regatul la nivel central vor trece în administrarea locală în Scoția și Țara Galilor.

În acest fel, unele decizii legate de viitorul după Brexit ar putea fi luate de fiecare provincie în parte, la nivel local, fără a fi obligate să respecte deciziile directoare ale Guvernului central de la Londra, scrie Bloomberg.

După luni de negocieri și dispute cu guvernele semi-autonome dacă politicile legate de protecția mediului, agricultură sau transporturi ar trebui decise la Londra sau la Edinburgh și Cardiff după Brexit, procurorul general Jeremy Wright a pasat problema Curții Supreme.

Astfel, judecătorii vor analiza legislația pe care Parlamentul Scoțian și cel din Țara Galilor au adoptat-o și care dă putei sporite autorităților locale din cele două țări.

Wright speră că Înalta Curte să decidă că cele două pachete legislative sunt neconstituționale.

Cele două țări, care au votat în majoritate pentru rămânerea Regatului în UE, nu mai încearcă să o convingă pe Theresa May să negocieze un acord comercial convenabil cu UE, după Brexit, ci se gândesc să introducă propria legislație în ceea ce privește relația individuală cu țările din blocul comunitar.

Legislația ar urma să păstreze o serie de reglementări europene, care se aplică în prezent, dar care vor fi abrogate după ieșirea din UE, în special în ceea ce privește agricultura și pescuitul, dar și în privința muncitorilor comunitari.

Scoția, Irlanda de Nord și Țara Galilor sunt preocupate de faptul că Parlamentul de la Londra, care legiferează în numele întregului Regat, va încerca să adopte legi care să încorporeze tratatele UE în legislația națională britanică, fără a cere și opinia celor trei țări cu privire la politicile pe care urmează să le aplice.

Cele trei țări au încercat să negocieze acest aspect cu Londra, dar fără niciun rezultat.

În consecință, Scoția și Țara Galilor au un plan de rezervă în ceea ce privește legislația, în cazul în care Marea Britanie nu reușește să negocieze un acord comercial convenabil pentru cele două țări.

Tusk: “Marea Britanie a creat o problemă, iar Marea Britanie va trebui să ajute la soluţionarea ei“.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.