regatulunit.com Apple-și-a-mutat-miliardele-din-Irlanda-în-insula-Jersey-din-Marea-Britanie

Apple și-a mutat două dintre subsidiarele prin care sifona bani prin Irlanda în insula britanică Jersey, situată pe Canalul Mânecii, în apropierea țărmului francez, arată documentele Paradise Papers, potrivit New York Times.

Apple a cerut unei case de vocatură din Insulele Bermude să vadă ce au de oferit mai multe jurisdicții offshore. Au fost analizate atunci Insulele Virgine Britanice, Insulele Bermude, Insulele Cayman, Mauritius, Insula Man, Jersey și Guernsey.

Cu excepția Mauritius, care este stat independent, celelalte aparțin toate Marii Britanii.

Mutarea subsidiarelor din Irlanda în Jersey vine după ce în 2016 Comisia Europeană a decis să amendeze Apple cu 13 miliarde de euro pentru neplata taxelor și canalizarea vânzărilor din Uniunea Europeană prin Irlanda.regatulunit.com Apple-și-a-mutat-miliardele-din-Irlanda-în-insula-Jersey-din-Marea-Britanie2

Apple nu a făcut o alegere prea strălucită, căci Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană în 2019.

Cum justifică Apple plimbarea subsidiarelor

Ca urmare a acuzațiilor, Apple a afirmat că mutarea subsidiarelor din Irlanda în Jersey nu are ca scop reducerea taxelor, ci prezervarea plăților către SUA, potrivit Reuters.

Apple a mai spus că este cel mai mare plătitor de taxe din lume, plătind 35 de miliarde de dolari în ultimii trei ani drept impozit pe profit. SUA au o taxă de 35% pe profit, dar președintele american Donald Trump vrea să o reducă la 20%.

Pe de altă parte, chiar dacă mutarea nu are ca scop reducerea taxelor, aceasta are ca scop perpetuarea stării actuale, cea în care Apple nu prea plătește mare lucru pentru profiturile înregistrate din vânzările de iPhone-uri sau Mac-uri în UE.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.